Solarium

Min fina i solariet igår innan ridning. Snacka om att hon står och njuter. Vi har ett hemmagjort solarium i stallet bestående av tre grislampor. Det funkar minst lika bra som ett riktigt, men ganska så mycket billigare kan jag ana. Hästarna gillar det i vilket fall!


Höstkänslor

Kimbi har senaste dagarna varit väldigt spänd vid ridningen. ET sa ju att Kimbi troligen skulle kännas hemsk att rida, så det kanske bara var det.

Idag kändes hon dock bra igen och kunde slappna av lite mer, även fast jag red ut. Red en lite lugnare sväng med Kerstin och Ferrari i skymningen. Efteråt fick Kimbi stå en stund under värmelamporna i stallet. Jag tror att hon uppskattade det för hon började tugga och stod verkligen och njöt. Kimbi har en ganska känslig rygg så jag tror att hon tycker det är skönt att få lite extra värme där. 

Hösten har verkligen kommit nu. Idag hade jag reflexer på och det hann nästan bli mörkt innan vi var hemma. Jag har ingen pannlampa för tillfället men jag måste nästan ta mig råd att köpa en ny. Man klarar sig ju knappt utan pannlampa. Tänkte kolla typ eBay om jag kan hitta någon bra. Provade också reflexbröstan som jag köpte i Ullared. Den var såklart för liten... Jobbigt att ha en så stor häst ibland... Suck.Vänskap, vad är det?

Ibland är livet värre än vanligt. Mitt liv är lite sådant just nu. Jag har en sambo som nästan aldrig är hemma för tillfället utan jobbar borta mycket, jag är arbetslös och pluggar även fast jag inte vill. Jag har de senaste månaderna haft två sjuka djur. Jag har dessutom knappt några pengar eftersom jag är arbetslös och i min ålder förväntas man kunna försörja sig själv. Jag känner mig besviken och inte minst sviken av någon jag trodde var min vän.

Jag har mått mycket dåligt i mitt liv. Det är väl egentligen typ tre-fyra år sedan som mitt liv faktiskt vände igen. Nu är det sakta men säkert påväg utför igen, och tyvärr känner jag inte att jag kan stoppa detta. Jag försöker och försöker, men ibland går det bara inte. Härom dagen brast det och jag bara grät och grät och grät. Hade väl egentligen inte någon anledning, men det blev bara för mycket.

Jag har stallet och Kimbi, och där är egentligen enda gången jag kan fokusera och känner att jag mår bra. Kimbi dömer mig inte. Mina stallkompisar (åtminstone de flesta) är underbara, förstående och dömer mig inte. Kimbi kan massera mig på axeln eller lägga sitt stora huvud i min famn. Jag försöker att inte stressa i stallet, utan faktiskt ta vara på tiden jag har där. Där jag kan låtsas som att allt annat också är bra. Ibland kan det lysa igenom, men då finns det en stallkompis som ser mig och kan ge mig en kram.

Jag är van att inte ha så mycket vänner. Jag har sedan jag var liten haft väldigt få vänner son jag umgåtts med utanför skola och stall. Det är jobbigt ibland, men jag har märkt att vänner sviker, vänner vill inte alltid höra sanningen, vänner är inte alltid ärliga. Ibland så har jag hoppats på att jag hittat en vän som är den person som jag definierar en vän. Förstående, trogen, intresserad osv osv. Det verkar svårare än man tror. Ärlighet brukar efterfrågas i vänskap, men jag tror det är bullshit. De flesta vill inte höra sanningen. De vill inte se att man mår dåligt, de vill inte höra vad man egentligen tycker eller vad man har att säga.

Nu blev det här inlägget ganska långt utanför bara höst, som är tänkt till denna blogg. Men jag skriver bara för mig själv och ibland måste jag bara ventilera mig. Det är så svårt att vara alla till lags. Ibland så fungerar det baa inte...Equiterapeut

Idag fick Kimbi besök av en equiterapeut. Det var första gången för henne, och det kändes som att besöket behövdes. Kimbi hade en del spänningar och låsningar i ryggen som lossades med hjälp av en del tryck, massage, stretching och laser. Det knakade jättemycket i ryggen på henne så det måste ha varit väldigt skönt. 

Sen var hon också ganska spänd i nacke och hals så där blev det massage, stretch och en akupunkturnål mitt i pannan. Jag tror Kimbi verkligen uppskattade behandlingen idag. Hon älskar ju när man håller på och pillar med henne. Ibland blev hon lite sur men det är väl förståeligt med tanke på de låsningar hon hade. Är ju inte superskönt när någon börjar pilla på dem.

Nu ska jag ta det lite lugnt med Kimbi ett par dagar och verkligen rida igenom och stretcha. Sedan är det mycket stärkande som gäller nu när hon inte har några låsningar. Har även fått lite tips på massage och stretchövningar som jag kan göra själv för att hålla efter det hela. Ska även hålla ryggen varm och gärna värma den med värmekudde innan ridning.

Det var lite kul då det visade sig att Equiterapeuten visade sig ha behandlat Kimbis mamma ett antal gånger. Jag har själv inte träffat Kimbis mamma utan bara sett henne på film och bild, men enligt ET så liknade de varandra, och hade samma ögon. De hade också lite liknande problematik med en känslig rygg. Världen är liten ibland :).Det kunde varit så mycket annorlunda

Jag blev lite sentimental när jag satt och tänkte på hur nära det var att jag sålde Kimbi redan när hon var unghäst. Jag hade väldiga problem med att hoppa in Kimbi. Hon såg verkligen inte det roliga med att hoppa. Hon vägrade mycket och var livrädd för bommar. Hon tyckte att det var mycket bättre att gå runt hindren.

Jag minns så väl en kall vinterdag när jag och mamma hade åkt till Mantorp för att rida en pay and jump. Det var absolut inte vår första och vi hade tragglat oss runt mååånga banor på låg höjd och jag fick rida som en idiot för att få runt henne. Denna gång var inte ett undantag. Till att börja med sparkade hon mot en liten ponny på framridningen för hon var så stressad. Väl inne på banan var hon jättestressad och jag fick knappt över henne över första hindret. På andra hindret tog det helt stopp och hon vägrade säkert 4-5 gånger. Till sist hoppade hon och då valde jag att utgå för att "ha vunnit". Banan var typ 50 cm har jag för mig. 

När jag kom ut från banan var jag sååå besviken och arg. Jag hade tragglat med hoppningen på Kimbi i nästan ett år och jag fick bara nog. Jag sa till mamma att jag ville sälja henne för jag fick henne ju inte att hoppa. Vi tänkte då försöka skola henne mer i dressyren och sen sälja henne som dressyrhäst.

Den våren kom dock Kimbi på att det var roligt att hoppa. Den sommaren kunde vi göra vår första start i hoppning och efter det har allt bara rullat på. Jag vet inte vad som fick Kimbi att förstå hoppningen. Jag vet inte om vi gjorde något annorlunda. Jag är dock så himla glad över att hoppningen släppte. Annars hade jag aldrig fått känna den glädje, power och självkänsla hon uppvisade igår på hoppbanan. Även fast jag blir lite trött på att hon ignorerar mig lite för mycket så kan jag ju inte annat än vara glad att jag har en så otroligt positiv och livsglädje häst.

Snart har det gått precis ett år efter Kimbis operation för struppipning. Kimbi har verkligen kommit tillbaka med full kraft. Denna säsong har vi placerat oss på alla tävlingar utom två, en hopptävling och en i fälttävlan. Vi har en andraplacering, två fjärdeplaceringar och en niondeplacering. Då kan jag tillägga att vi bara hade en placering på riktig tävling sedan innan, i 90 cm stil. I övrigt har vi bara plockat nollor som unghäst, men i riktig klass hann vi inte riktigt visa vad vi kunde innan operationen. Nu går det bara framåt, och jag är så otroligt glad att jag har en så underbar häst och bästa vän <3


Krutpaket och placering!

Jag och Kimbi lyckades komma på en fjärdeplats i gårdagens enmetershoppning. Jag är väldigt stolt med tanke på att det var över 60 starter. Kimbi var så jäkla taggad bara. På framhoppningen kunde jag inte få stopp på henne. Hon hade två gångarter, skritt på lång tygel eller galopp. Inne på banan bara körde Kimbi. Jag fick rida som ett as för att någorlunda hålla ett normalt tempo och lägga henne rätt. Rundan kändes jättehafsig eftersom hon lyssnade lite dåligt, men jag hade henne bra på bakbenen och hon hade ett jäkla tryck i galoppen så hon lyckades skutta runt felfritt. Dessutom var vi ganska snabba i omhoppningen.

I 1,10 så kändes Kimbi lite mer matt. Inte så konstigt med tanke på hur hon tog ut sig i första klassen och hur lång väntan det blev. Jag var också lite trött. Den här rundan i 1,10 kändes dock bättre än debuten. Kom mer rätt på hindren och hade lite bättre flyt. Vi fick med oss två bommar, så det är ett pet mindre än första gången. Höjden känns fortfarande inte som något stort problem, utan jag tror det handlade mycket om att hon inte riktigt orkar och vi fortfarande behöver mer rutin på höjden. Nu var det nog tyvärr sista utomhus, men målet för vintern är att försöka våga att starta 1,10 inomhus också. Än så länge har jag känt att jag inte kan få ihop henne så mycket i ridhus utan att förlora energin, så jag kommer inte våga tävla 1,10 inne till att börja med.

På tal om inomhus så har jag kommit på att jag bara tävlat Kimbi inne på riktig tävling en gång. Det var på Vreta för två år sedan. Då gick vi omkull i andra klassen tyvärr, men jag minns att det kändes något grymt bra innan dess. Nu ska vi tävla på Vreta om två veckor, och jag har fått lovat av Karin (som jag tränar hoppning för) att underlaget ska vara fixat där nu. Vi ska bara hoppa en klass på 1m, så det blir lite lagom start på inomhussäsongen. Med tanke på vilket krutpaket hon var igår så för vi väl se hur det blir på en hälften så stor yta. Wish me luck!


Myshörna

Idag fick Kimbi vila. Jag hade träningsvärk och kände mig ganska nere. Det var dock så himla skönt att komma till stallet idag. Det kändes som att Kimbi förstod att jag var nere (läs, ett nervvrak). 

Jag började med att hälsa lite snabbt på henne och då tog hon direkt upp huvudet och spetsade öronen. Sen sträckte hon sig mot gallret för att nosa på mina fingrar. Sen när jag gick in i boxen så hann jag inte mer än börja klappa henne innan hon la upp huvudet på min axel och började massera mig med sin överläpp.

Innan jag åkte hem stod vi och kelade en bra stund. Hon masserandes på min axel och jag kliandes på hennes hals. Efteråt var min axel helt genomblöt. Jag är så glad att jag har min underbara häst när allt bara känns så mörkt och hemskt, och jag mår skit. Fina, kloka Kimbi <3Genrep

Igår hoppade jag lite med Kimbi inför helgens tävling. Jag har inte hoppat så mycket alls på sistone så jag jag inga jättehöga förväntningar inför helgen. Jag vill mest få en bra känsla och rytm. 

Jag ställde upp en studs med 5 små hinder för att få in lite styrketräning  i hoppningen. Förr hade Kimbi jätteproblem med koordinationen vid studs. Ganska ofta stannade hon mitt i av förvirringen. Nu däremot flyger hon över som ingenting. Hon är riktigt rapp i benen och gör det prickfritt. Ibland går det lite fort men hellre det än att hon stannar.

På andra långsidan byggde jag upp två räcken med 21 M mellan för att känna rytmen och få en bra galopp. Red över dem som bommar ett par gånger för att känna var jag hade rätt galopp. Avståndet ska ge mig 5 ganska normala galoppsprång. Kimbi var lugn först och jag kunde rida både på 5 och 6 språng. Sen satte jag upp hinder och då gick det bara snabbare och snabbare för varje gång. La upp det andra hindret i slutet på typ 115 cm för att känna lite på höjden inför helgen. Var längesen nu vi hoppade de höjderna. Hon gjorde det bra men hon blev lite het så jag fick hålla tillbaka lite för att få plats ordentligt.

Nu är vi taggade inför lördag! Ska bli kul att komma ut och tävla lite igen.Tävling i helgen

I helgen är det dags för hopptävling för mig och Kimbi igen. Det var längesen nu och vi ska hoppa 1m och 110cm. Det blir vår andra start i 110 och jag hoppas att jag ska kunna få en lika bra känsla som sist.

Vi ska till Åby ridklubb och det kommer bli väldigt många starter. Det kommer med andra ord bli en lång dag och jag hoppas på en fin höstdag.


Ullared

Förra helgen var jag i Ullared och shoppade loss på Gekås. Jag handlade inte jättemycket, men det blev lite på hästavdelningen ändå.

Två stycken pikéer, en från Jacson (30 kr) och en från Horseware (99 kr).


Ett par ridbyxor. Knäskodda med gummi. Riktigt sköna att rida i faktiskt.


Och sen det som blev köpt till Kimbi. Lackboots med strass, fårskinnsludd till grimman, fiffiga hinkar med lock (såklart rosa), Aloe Vera gel, Arnika, och förutom det på bilden blev det magnesium och glukosamin också.


Lite dåliga bilder men skit samma!När det inte är som det var tänkt

När inte allt är som det ska. När inte allt är som det var tänkt. Det är då jag är så otroligt glad att jag har dig. Kimbi <3 Arwen

Kimbi har gått ute på lösdriften hela sommaren tillsammans med ett annat sto, Arwen. Kimbi kom in förra helgen igen, och samtidigt åkte Arwen. Hon har tyvärr lite gamla skador som gått upp igen, så hon kommer bli avelsto nu istället. Himla tråkigt att de inte kunde gå kvar tillsammans. De trivdes himla bra ihop. Kimbi kommer nästan överens med alla hästar, men däremot är det väldigt sällan hon verkligen blir vän med en annan häst. Arwen och Kimbi blev dock väldigt goda vänner. De stod oftast slingrade om varann och kelade mycket. Så himla kul att se sin häst trivas så bra <3Nu funkar det!

Nu funkar till sist blogg.se-appen med min telefon. Jag uppdaterade den för ett tag sedan till IOS 7 beta, och med den är det vissa appar som helt enkelt inte vill vara med. Men nu till sist så. Inte för att jag är direkt aktiv bloggare, men steg 1 är ju i alla fall att KUNNA blogga. Det är lättare med en fungerade app.