Trött

Sitter uppkrupen i soffan och är riktigt trött. Idag har vi varit ute på fältprovtagningar med praktiken. Jag började vid halv 8 i morse och gick inte hem förrän halv 5. Under hela den tiden har vi varit utomhus och stått upp.

Efter praktiken blev det raka spåret till stallet där jag och Sofia red en kort tur. Kimbi är inte speciellt van vid att bli riden i mörker så hon blir lätt lite extra tittig. Idag kom jag dock fram till att om jag red bakom Sofia så funkade det rätt bra och Kimbi kunde lilla på utan att ha koncentrationen på allt annat runt omkring. Över huvudtaget går hon oftast bättre när hon går sist. Hon blir lugnare och kan slappna av bättre. Dock är det aldrig några problem att rida först eller ensam. Det är ungefär det enda jag gjort innan jag flyttade till Göstad. När vi hade eget stall så hade vi bara Kimbi och min ponny Bea, så då hade jag inte så mycket alternativ.
Annan ryttare

Idag har min klasskompis varit med mig i stallet och provar Kimbi. Jag hade lånat en häst så vi red ut en sväng tillsammans. Kimbi skötte sig faktiskt över förväntan och hon som red klarade henne jättebra. Kimbi verkade vara väldigt pigg men det är hon ju mestadels, så jag blev inte direkt förvånad.
 
Jag är inte speciellt van vid att ha andra ryttare på Kimbi. Jag köpte Kimbi för 5 år sedan, och under den tiden är det, förutom mig, 5 andra som har ridit på henne. Hon är med andra ord inte speciellt van vid andra ryttare heller. Jag är väldigt mammig och rädd om min underbara häst, så jag sätter helt enkelt inte upp vem som helst på henne. Sedan vill jag inte att någon ska bli rädd eller inte klara av henne. Jag vet att Kimbi inte är helt lätt att rida. En häst i den storleken som dessutom är väldigt känslig och väldigt pigg på samma gång. Jag kan Kimbi utan och innan och vet precis hur hon ska reagera på saker oftast. En ny ryttare vet jag ju inte har samma tänk och kan inte förutsäga vad som ska hända.
 
Tanken är att min klasskompis ska börja hjälpa mig lite med Kimbi eventuellt. Som det är nu hjälper hon till lite med en ponny men hon är ett år äldre än mig och känner väl att ponny egentligen inte är jättegivande för henne. Det kommer troligen ta ett tag för henne att lära känna Kimbi. Men en sak som är bra om min klasskompis hjälper mig är att jag redan innan känner att jag kan lita fullt ut på henne. Jag har sett henne rida och vet att hon är duktig. Jag är absolut inte orolig för att hon ska "förstöra" min häst eller liknande,Långtur

Har inte uppdaterat på ett tag. Denna veckan började jag på praktiken, så jag har knappt hunnit rida Kimbi alls. Dels har det varit väldigt kallt och sen har jag varit väldigt trött. Men idag hann jag i alla fall rida.

Idag red jag och Sofia en rätt lång tur med våra hästar. Jag hade inte ridit den förut, men hela vägen i stort sett var det jättefin grusväg med snö på. Det gjorde att vi höll tempot rätt högt för att det inte skulle ta så lång tid. Det var mest trav och galopp i ungefär 2h så nu är både hästarna och ryttarna väldigt nöjda.

Det är så otroligt kul att rida henne idag. Trots det höga tempot kändes inte Kimbi speciellt trött någon gång under turen. Det skulle aldrig hänt innan operationen. Jag är hoppfull inför kommande tränings- och tävlingssäsong :).

Imorgon ska en klasskompis komma och rida Kimbi, och jag ska låna en annan häst. Ser fram emot det :).
Kall tur

Efter att det var en väldigt sorglig dag igår med mycket tårar var det väldigt skönt att åka till stallet ganska tidigt idag och tänka på något annat.

Jag, Sofia och Åsa var först och hämtade en pall lusern till våra hästar, och efter det red vi en tur i det kalla vädret. Temperaturen visade -20 på väg ut till stallet, så det var lite småkallt, minst sagt.

Det var ändå en väldigt trevlig tur och alla tre hästarna var väldigt taggade och glada. I början av turen var det sol och det värmde lite ifrån den. Mot slutet övergick det till lite lätt snöfall men det var ändå skönt. Jag höll mig faktiskt varm under hela turen. Väldigt nöjd över mig själv som red trots att det är så kallt.
Ingen bra dag

Vaknade i morse trött, irriterad och med huvudvärk.

Hann tyvärr inte mer än komma till skolan innan jag fick ett extremt tråkigt besked att en bekant gått bort, endast 18 år gammal i sjukdom. Helt ofattbart för mig, och jag känner mig fortfarande ganska chockad. Våra mammor är gamla klasskompisar och under hela min uppväxt har den familjen funnits med. Som 10-åring köpte vi även en ponny från familjen. Jag tänker verkligen på familjen, som går igenom en väldigt jobbig tid just nu.

Livet är inte rättvist. Denna flicka var en otroligt duktig ryttare, och hon fick inte ens uppleva sin student. Sov gott vännen <3
Häst som inte kan galoppera

Idag kunde min häst inte galoppera. Jag red en trevlig runda som är en liten sväng i skogen för att sedan komma ut på en gammal banvall där vi brukar kunna galoppera. Idag var det massa halvsmälta snödrivor där så det såg ut som snöklot under den nya snön. Detta var tydligen helt jättefarligt. Kimbi spände sig så pass så det blev fysiskt omöjligt för henne att galoppera. Så fort jag försökte så blev det ett par språng av någon fyrtaktig galoppliknande gångart och sen tvärstannade vi, eller bröt av till trav.

Kimbi är rolig att rida 95% av gångerna, men när hon är som hon var idag är tålamodet på god väg att tryta och då blir det inte riktigt roligt. När vi kom tillbaka till stallet red vi ett par varv på banan för att släppa lite spänningar efter ridturen, och då kunde Kimbi slappna av lite mer.

Det är ju tur att hon är söt i alla fall <3
Ridtur i snön

Idag var jag ute och galopperade i snön med Sofia och en annan tjej. Kimbi tyckte att det var sjukt jobbigt dock så det blev inte så lång stund. Lika bra det kanske eftersom snön vräkte ned samtidigt.

Väldigt härligt idag i alla fall för Kimbi halkade ingenting trots snön och isen som är under. Underbart med fyra brodd och snösulor. Vi tar oss fram överallt nu :).
Ändringar på bloggen

Jag insåg att jag hade haft min design på bloggen sedan jag startade den, så det var dags att göra något åt det. Jag är inte klar än, men om någon tycker att bloggen ser konstig ut så är det för att renovering pågår.
Andraplats till Sara

Det blev inget Jerringpris till Sara iår. Hon kom dock tvåa och slog Zlatan och alla andra, vilket länder himla bra. Den enda hon inte rådde på var Lisa Nordén, men hon var en hård konkurrent.

Lisa är helt klart värd priset. Jag kände mig rätt nöjd när det var i slutskedet ändå. Två kvinnliga idrotter från två skilda sporter som båda är ganska udda tävlade om Sveriges största sportpris. Jag är otroligt stolt över Sara och hennes prestation under OS i somras. Jerringpriset hade varit en härlig bonus, men ridsportsverige fick nöja sig med ett Jerringpris förra året med RGB och en andraplats iår. Vi har trots allt lyckats sätta ridsporten i finrummet, med nomineringar i 3 kategorier under årets gala.
Jerringpriset

Ikväll är det idrottsgalan. Ni glömmer väl inte att rösta på Sara Algotsson-Ostholt? Det är hon värd efter hennes otroliga insats under OS i somras. Jag satt i varje fall helt klistrad och grät några glädjetårar efter målgång tillsammans med Sara. 
 
Rösta på sara på nummer 099-209 02 <3
 Hoppträning

I lördags var jag och Kimbi på hoppträning för första gången sedan augusti. Vi är ju lite ringrostiga men jag är trots det väldigt nöjd med min häst. Vi hoppade ett par övningar som passade Kimbi väldigt bra och som vi skulle behöva hoppa mer på. Vi hoppade inte så högt utan fokuserade mer på rytm och tempo. Mot slutet låg hindren på ca 90 cm, men man måste ju börja någonstans. Kimbi var i varje fall väldigt glad och väldigt pigg.
 
Vi hoppade övningen som ni hittar här nedan. Den övre långsidan bestod av ett lågt sockerbitshinder, 12,5 m fram till ett räcke och lika långt till ytterligare ett sockerbitshinder. Detta är en övning som Kimbi och jag skulle behöva nöta typ flera gånger i veckan, då målet är att hästens rytm ska vara precis lika innan och efter hindret, för annars blir det antingen kort eller långt på någon av distanserna. 
 
Den undre övningen var otroligt bra för mig som gärna lägger mig i och grejar för mycket när jag hoppar. Här var det galoppbom, oxer, 5 galoppbommar fram till en oxer och bom efter. Här kunde jag mest lägga ned handen och så löste Kimbi det själv och jag fick bara hänga med och känna rytm, och lägga upp galoppen innan och ordna till det efter. Jättenyttigt för oss! Kimbi var superduktig på denna övning när hon kom på hur hon skulle göra. Kort tur blev... Lång

Idag hämtade jag upp Sofia ganska tidigt för att hinna rida och fixa stallet innan hon skulle iväg vid 1. Eftersom underlaget för tillfället mest är stenhårt överallt så tänkte vi rida till grustaget och klättra lite eftersom det ger med ån att bara skritta på plant underlag. Det är inte speciellt långt dit egentligen, men det tog längre tid än väntat att rida så vi åkte från stallet först vid ca 5 i halv 1, så vi fick lite bråttom helt enkelt. Men det löste sig.

Förutom att det blåste isande vindar och snöade på tvären så var ridturen skön. Inne i skogen blåste det faktiskt inte. Kimbi fick gå bakom Gladiator och på så sätt kunde hon inte fuska i backarna genom att försöka trava. Trots att vi bara skrittade nästan så var hästarna rätt svettiga efter ett par varv. Känns bra att kunnat rida ganska okej pass idag trots underlaget :).
Skoning

I måndags fick Kimbi på sig nya skor och snösulor, så nu har hon 4 brodd i varje sko så nu ska väl i alla fall inte isen kunna stoppa oss.

Kimbi skötte sig jättebra vid skoningen för en gångs skull. Hon brukar vara typ en monster och försöka lägga sig på hovslagaren och stå och gunga. Men i måndags flottade jag henne med lite hö och slickgodis när hovis skulle slå på hoven, då det är främst det hon reagerar på. Till och med hovslagaren var förvånad över att det gick så bra.

Duktig häst!
Ingen träning

Idag blev det ingen dressyrträning då banan fortfarande var frusen tyvärr. Istället tog Sofia Kimbi åt mig som fick vila idag. Själv har jag tagit det lugnt hela dagen. Ikväll ska jag försöka plugga lite för första gången på ett par veckor.

Imorgon får Kimbi nya skor. Kommer bli skönt att få på både snösulor och fyra broddar i alla hovar.
Inställd träning, men nöjd ändå

Idag blev dressyrträningen inställd då det tyvärr var minusgrader inatt så banan frös under natten. Vi kommer försöka göra ett nytt försök imorgon eftermiddag. Jag hoppas att det blir träning för jag är riktigt peppad på dressyr just nu.

Jag och Sofia beslutade oss att rida ut istället då vi ändå planerat det inför imorgon så vi flyttade på den turen. Vi red en ny runda varken hon eller jag försökt rida innan, men det blev en trevlig runda om än rätt lång. Allt som allt tog det ca 2,5 timme. Kimbi var lite seg i skritten i början men hon blev bara piggare och piggare så mot slutet hade jag svårt att hålla henne för hon ville bara galoppera. Jag bara skrattade åt henne. Men hon borde vara lite lugnare imorgon ifall det blir träning i alla fall. Jag tror dagens ridtur var precis vad hon behövde.

Denna veckan har jag ridit rätt intensivt, vilket känns väldigt bra. Hästen känns otroligt fräsch också, så det känns som det bara är att fortsätta på liknande sätt, så kommer vi vara i toppform snart.
Fredag

Det blev en kort tur i skogen idag för mig och Kimbi. Vi red tillsammans med Sofia och hennes medryttare. Jag trodde Kimbi skulle vara lite trött efter gårdagens hoppning, men hon var riktigt pigg och det fanns inte några som helst tecken på trötthet.

Imorgon bitti är det dressyrlektion som gäller. Ska bli spännande. Har trots allt inte ridit dressyrlektion på ett halvår. Både Kimbi och jag kan behöva friska upp minnet lite. Jag ska hämta Sofia strax efter 8 imorgon, så det är väl bäst att försöka sova så att jag orkar med morgondagen.
Rea på Hööks

Igår var jag iväg en sväng på hööks som sagt för att köpa nya bakbensskydd till Kimbi. Lämpligt nog började även deras rea igår så jag gjorde lite fynd, eftersom allt jag köpte kostade hälften mot vad de gjort tidigare.

Dels så blev det ett par bakbensskydd som det var halva priset på, så jag betalade ungefär 200 kr för dem. De satt väldigt bra under hoppningen också så de känner jag mig nöjd med.

Sedan så blev det ett lila schabrak som jag spanat på ett tag. Färgen passade Kimbi jättefint. Ska försöka få ett kort på det någon dag. Schabraket kostade typ 120 kr.

Sist men inte minst blev det ett nytt fleecetäcke. Det har jag också varit sugen på rätt länge, men varit för snål för att köpa det, men nu när det kostade hälften mot innan så slog jag till. Jag hade tur som lyckades ta det sista täcket och de sista skydden också. Täcket kostade typ 250 kr tror jag.
Hoppning

Idag åkte jag och Sofia med våra hästar till ett ridhus i närheten. Där mötte vi upp en av hennes vänner med hennes häst också. Det var hoppning som stod på schemat för hästarna idag.

Vi hoppade en serie med två studs, ett galoppsprång, oxer, ett galoppsprång, två studs. Sedan hade vi lite andra småhinder med vattenmatta och andra tittigheter. Kimbi tyckte att det var riktigt kul och hon kändes väldigt fin med tanke på att hon inte hoppat på 5 månader. Jag hoppade inga höjder utan kände bara lite på Kimbi. Vi behöver försöka hoppa mer regelbundet för att få en bättre rytm och styrka, men vi är på god väg tillbaka.

Imorgon blir det en tur i skogen, och på lördag blir det första dressyrlektionen på ett halvår. Det ska bli riktigt kul och är nog precis vad jag och Kimbi behöver.

Kimbi redo för att åka. Fina lilla häst <3
Tappade bakskydd

För ett tag sedan så lyckades Kimbi tappa sitt ena bakskydd när vi var ute och galopperade. Jag har inte riktigt brytt mig om att köpa nya än då vi ändå bara ridit ut och då har jag använt mina terrängskydd eller mina dressyrskydd.

Imorgon är det ju dock tänkt att vi ska hoppa lite för första gången sedan augusti, så jag tänkte försöka komma iväg imorgon förmiddag och köpa ett par nya skydd. Nu efter nyår är ju Kimbi dessutom 8 (eller hon räknas i alla fall som det) så då får man i hoppningen använda vilka bakskydd man vill på sin häst. Innan dess är man skyldig att använda skydd som följer TR:s regler för bakskydd på unghästar.

I TR står följande:
5.1 För hästar t.o.m. 7 års ålder gäller följande för bakbensskydd inom hela tävlingsområdet.
• Varje skydd få väga max 200 gram
• Den rundade delen av skyddet måste täcka insidan av kotleden
• Högsta höjd på skyddet är 16 cm
• Lägsta höjd på skyddet är 5 cm.
• Skyddets insida måste vara helt slätt
• Endast oelastisk kardborreknäppning är tillåten och ska knäppas på utsidan.
• Inga andra skydd/ingen annan utrustning kan användas tillsammans med ovanstående skydd.

Men nu får jag välja vilka skydd jag vill som sagt, så nya bakskydd kom lägligt. Tyvärr är en students ekonomi som den är så det får bli en tur till Hööks imorgon så får vi se. Dessutom hörde jag rykten om att deras rea börjar imorgon...
Långtur

Idag har det varit en händelserik eftermiddag för Kimbi. Det började med lite lastträning, för att sedan avslutas med en 2-timmarstur i skogen i lugnt tempo.

Kimbi går vanligtvis in i transporten utan större problem, så det var egentligen inte därför jag lasttränade. Vi tränade på att gå in i Sofias transport, och att lasta henne smalt då hon är van att åka brett i min transport. Imorgon är tanken att vi ska ta med Kimbi och Sofias nyblivna 4-åring och hoppa i ett ridhus en bit bort. Därför provade vi idag så att det gick att lasta Kimbi smalt. Efter lite övertalning gick hon in och vi kunde stänga bakom henne, så förhoppningsvis blir det inte så svårt att komma iväg imorgon.

Efter lastträningen red jag och Sofia ut. Vi red en ny väg och det blev rätt mycket skritt då det var lite isigt, och Kimbi inte har 4-broddat förrän måndag. Men däremot var det en trevlig tur som kan bli trevlig att rida när det är mindre isigt, eller Kimbi är ordentligt broddad.
Nytt år, nya mål

Nu har det helt plötsligt blivit 2013. Jag hade ett superbra nyår med fina vänner och god mat. Nu är det ett nytt år med nya möjligheter. 2012 blev ju inte precis som jag hade väntat mig. Jag och Kimbi hade en bra vår där vi startade en fälttävlan efter att vi haft en dålig vinter med kolik, sjukdom och förkylningar, men det gjorde vi med bravur och vi förbättrade vårt resultat väldigt mycket och slutade 8.

Efter det blev det tyvärr inte så mycket mer resultat eftersom jag i mitten av sommaren konstaterade att det inte stod riktigt rätt tio med Kimbis andning. Resten är egentligen historia då jag försökt uppdatera här på bloggen sedan struppipningen diagnosticerades. Mina mål som jag hade för 2012 fick helt enkelt skjutas upp.

Nu har vi en bit tillbaka till dit vi var, men jag har förhoppningar om att det kommer bli bra nu efter operationen och allt. Nu är jag och Kimbi så pass igång så vi ska försöka börja träna lite igen för tränare och återgå till det vanliga arbetet och fortsätta framåt.

I övermorgon tänkte jag eventuellt ta mig iväg till ridhus och hoppa lite för första gången sedan augusti, och i helgen ska jag eventuellt rida dressyr för Pernilla. Jag har gett mig fasen på att iår ska jag satsa på dressyren med Kimbi så att det blir bättre. Jag har även som mål att starta 110 cm i hoppningen, men får vi ordning på lydnaden ska nog även det lösa sig. Jag hoppas att detta året blir bättre än 2012. I sommar tar jag även examen, så det kan bli ett mycket spännande år :).

Slänger med lite bilder från året som gått. Min fina <3