Terrängträning

Igår var Kimbi på sin livs första terrängträning på mantorps terrängbana. Jag har inte varit där på en sådär sex år, så jag är väl lite ringrostig jag med. Men jag är så nöjd över min häst. Jag förväntade mig att hon skulle vara livrädd för det mesta och jag skulle vara glad om jag lyckades hoppa ett par hinder med draghjälp, men jag hade visst underskattat min häst. Hon verkade tycka det var väldigt kul och gick mer eller mindre som en klocka.

Vi började med att hoppa några vanliga stockhinder, ett räcke och en oxer, och det klarade hon helt utan problem. Sedan hoppade vi en häck som var väldigt läskig, men med draghjälp så gick det bra. Sedan hoppade vi en liknande häck fast smalare och den hoppade hon fint. Vi tränade en del på att galoppera upp och ned för backar också, och Kimbi skötte sig exemplariskt och galopperade i lugn och fin galopp nedför och galopperade på uppåt. Sen tog vi oss över en torrgrav med liten vägg, och ett antal palisadhinder utan några som helst problem. Det jag blev mest förvånad över var att hon var så himla positiv med vattnet. Vi kunde galoppera igenom det utan det minsta tvekan, och Kimbi verkade tycka det var väldigt kul.

W tycker att vi borde satsa på debut i fälttävlan till hösten. Vi får väl se hur det går med det. Jag ska väl försöka hinna med att debutera hoppning först, utan att hon håller på att dö av rädsla.Måndag

Igår var det som planerat Clear Round i Assedun, och jag och Kimbi avancerade lite från förra veckan och vågade oss på 50 och 60 cm. Hon skötte sig över all förväntan på framhoppningen. I början var hon lite spänd och kunde inte slappna av så pass mycket att hon kunde gå i form, men efter att vi hoppat några språng så kom även det. Framhoppningen var ute så sedan var det dags att gå in i ridhuset när det var dags. Där inne så kom genast spänningen tillbaka, och hon blev väldigt ofokuserad. Hon var lite rädd för läktaren och hade inte riktigt tid att hoppa, eller att bry sig om mig. Men vi lyckades ta oss runt en vinglig runda på noll fel trots allt. Hon tänkte stanna ett par gånger, men hoppade ändå när jag smackade på henne lite. Andra rundan var hon något mer sansad och vi hoppade en fin runda på noll fel. Helt klart godkänt resultat med andra ord. Det gillas.

Idag har jag anmält mig och Kimbi till vår första terrängträning. Den går av stapeln nästa måndag, och jag är lite spänd över hur hon kommer att reagera. Tidigare har vi hoppat lite stockar i skogen och liknande, och det har ju gått bra. Men riktiga terränghinder är ju lite annat. Inga terrängskydd har jag heller, så hon får ta det försiktigt. Lasses ponnyskydd räcker nog inte så långt på Kimbis långa ben. Jag är dessutom lite osäker på vilket bett jag ska ha. Klarar jag av henne med tränsbettet? Jag vill verkligen ha det eftersom jag är så rädd för att rycka henne i munnen, och jag känner på mig att det kan komma att bli en hel del konstiga språng från Kimbis sida. Det får nog bli så. Jag får väl stopp på henne förr eller senare i alla fall.Clear Round

Måste bara skryta om min Kimbi idag. Vi var idag iväg på Clear Round på MRK. Hon brukar ju alltid stressa upp sig på nya platser, så även idag. Men jag hade räknat med detta så vi var där i väldigt god tid och lät henne aklimatisera sig, och hon blev ganska lugn efter ett tag (läs "hon sprang iaf inte runt med huvudet rakt upp i passage"). Mamma försökte till en början gå runt med henne men efter att hon blivit trampad en gång ovh knappt kunde få henne framåt slutade det med att jag fick hoppa upp och skritta henne uppsuttet istället. Vi red fram i nya ridhuset (för övrigt MRK:s enda nu för tiden) i ena änden, och banan hoppades i den andra. Detta tror jag gjorde att Kimbi kunde slappna av mer än vad hon skulle gjort om hon kommit in i ett helt nytt ridhus när hon skulle in på banan.

Väl inne på banan så var det bara en brandlucka i väggen som var hemskt farlig först. Men efter att ha luktat lite på den så var inte den heller farlig. Så vi skuttade runt våra 40 cm (en meter höga bommar som bits enligt Kimbi) och det gick väldigt fint. Bortsett från att jag stannade Kimbi precis innan ett hinder pga. att de ställt fel nummer framför hindret så nollade vi, men det slutade ju med 4 fel ändå (dåligt av dem som vänt på konen med nummer så att den visade fel, men men). I 50 cm sedan så nollade vi igen, och denna gång utan felplacerade siffror. Så en rosett kom vi hem med i alla fall.

Jag tänkte fortsätta smida när järnet är varmt så att säga så nästa helg blir det ännu en Clear Round, i Assedun denna gång. Där har vi varit en gång tidigare men den gången var allting livsfarligt så vi får väl se hur det går då. Tänkte hoppa väldigt lågt denna gången också, så att vi åtminstone kommer runt : ). Jag är i alla fall väldigt nöjd idag, trots att jag fortfarande grubblar över vem det var som vände på konen så att den visade fel siffra.April

I almenackan så har det helt plötsligt blivit april, och våren är här på riktigt. Kimbi har passat på att haft en vårförkylning, men är nu nästan helt okej igen. Jag själv var i Falköping och hälsade på alla mina vänner i helgen, så jag och Kimbi har varit lite dåliga på träningsfronten. Idag kom vi i alla fall iväg på dressyrträning och jag är otroligt stolt över min flicka som börjar bli så himla fin och taktfast i alla gångarter. Galoppen är fortfarande den svagaste gångarten men nu försvinner snön i skogen mer och mer så det blir ut och galoppera och klättra för att få upp den styrkan som krävs.

Idag så gjorde vi även en helt klart godkänd förvänd galopp, bra slutor till vänster men lite mer stela till höger. Det är så svårt det där när både jag och hästen har svårt i samma sida. Det blir ingen bra kombination. Kimbi har även börjat bli introducerad i sluta, men det har hon inte riktigt förstått än vad det går ut på, men det kommer nog. I julas så hade hon inte en aning om vad sluta var, men de är ju helt godkända nu, så det tar inte så lång tid för henne att förstå ändå.

I helgen så blir det förhoppningsvis Pay and Jump. Vi har ju haft väldigt stora problem med att Kimbi blir väldigt upprörd på nya ställen, så nu tänker jag sänka kraven och bara tänka på att det är bra miljöträning för henne. Vi ska bara ta oss runt 40 och 50 cm, så förhoppningsvis så går det bra.


Jättegammal bild, men jag har bara gamla bilder just nu.
Måste ta och fota min älskling någon dag.