Ett minne

Jag minns en gång när jag var liten. Det var på den tiden Lasse levde, och innan jag dog. Det var sommar och värmebölja ute. Jag och mina vänner hade slagit upp ett tält i en av hästhagarna där vi bodde. På dagarna var vi och badade, antingen på badet i stan eller så slängde vi oss i ån som rann genom hästhagen.

En kväll, ganska sent, fick vi för oss att rida till nästan andra sidan stan för att bada med hästarna. Vi gjorde det på kvällen för det var ett allmänt bad, där man egentligen inte fick bada med hästarna. Självklart hann det mörkna innan vi var framme, och inga reflexer hade vi.

Väl framme vid badplatsen märkte vi att vi i te alls var så ensamma som vi trodde. Vi smög oss ändå ned till vattnet bredvid badplatsen, men Lasse vägrade självklart ens sätta en hov i vattnet. Jag minns det ändå som ett glatt minne, och min väns häst knallade snällt runt i vattnet.

Trots att vi inte fick den där galoppen i vattenbrynet som vi längtat efter så red vi nöjda hemåt. Först idag kan jag se tillbaka och förstå att vi var rätt unga och dumma. Inga reflexer, red mitt i natten, genom bostadsområden och på en badplats där man inte fick bada med hästarna. Det var bara ett av alla de upptåg vi pysslade med när jag var liten. Jag förstår inte att våra föräldrar gick med på det, men förvisso minns jag inte heller att vi brukade fråga. Jag har dock lärt mig mycket på alla dumma upptåg. Jag har fått prova mig fram, och i te blivit hindrad eller varnad. Jag är glad att jag var barn med fria händer, och jag saknar den tiden enormt ibland.
Lycklig tjej

Ikväll har Kimbi och jag ridit dressyrlektion igen. Den här gången för Pernilla, tillsammans med en av de nya tjejerna i stallet. Kimbi var otroligt avslappnad och mjuk från start och stundtals kunde jag bara sitta och njuta. Hon gjorde väldigt fina skänkelvikningar både i skritt och trav. För första gången kunde vi genomföra skänkelvikning i trav utan att ramla iväg och utan att förlora formen.

I galopparbetet jobbade vi på övergångar mellan trav och galopp. Det är en av Kimbis stora akilleshälar. Hon blir gör à taggad och har svårt att komma tillbaka efter galoppen, innan jag kan fatta galopp igen. Vi kämpar på, men Kimbi behöver fortfarande stärkas och lydnaden behöver bli bättre trots att hon är taggad.

Det var första dressyrlektionen för Pernilla med nya sadeln. Hon märkte stor skillnad på oss. Kimbi jobbade bättre och jag kom åt henne bättre. Vi fick en extra guldstjärna av henne idag :). Det är faktiskt kul med dressyr när det går bra och man känner att man gör framsteg!
Hästfri helg

Det har varit en hästfri helg för mig denna helg. I fredags fick Kimbi vila så då var jag bara i stallet och pussade lite på henne. I lördags åkte jag och min pojkvän mot Falköping med vår ragdoll Sally. Vi skulle på utställning både lördag och söndag så snälla Viweka har tagit hand om Kimbi och våra andra katter i helgen. Igår fick Kimbi gå lite dressyr på banan och idag fick hon vila för vädret var så tråkigt. Imorgon ska jag till stallet igen och rida min älskade häst. Saknar henne så fort jag inte sett henne på en dag ungefär.

Angående min helg i Falköping blev den mycket bättre än väntat. Jag skulle egentligen övernattat hos en vän till mig, men efter att jag plötsligt inte kunde sova hos henne fixade min snälla pojkvän ett hotellrum i Skövde till oss två och Sally. Sally ställdes som vuxen katt för första gången, och det gjordes med bravur! På lördagen blev det ett cert och bra kritik av domaren. Idag blev det ytterligare ett cert och jättefin kritik. Kom dessutom ett par till oss efteråt och berömde Sally. Första gången någon kommit fram så på utställning. Jättekul att höra allt beröm! Nu måste jag ställa Sally igen så vi kan få ett cert till, för då blir Sally champion. Det satsar vi på härnäst!
Dressyrlektion

Idag har jag och Kimbi varit iväg till ett ridhus i närheten och ridit dressyrlektion för Lotta Esping. Vi var tre stycken som red samtidigt så tyvärr kan man ju inte få så mycket specifik hjälp, men jag tycker ändå att jag fick med mig en hel del tips son jag kan jobba vidare på.

Vi jobbade en del med öppnor i skritt. Fick tipset att bredda handen när jag tenderar att lägga över handen på fel sida om mankammen när Kimbi går emot skänkeln. Vi har dessutom lite problem med högervarvet då Kimbi är lite stelare där, och jag är också svag i den sidan. Då fick vi tipset att göra lite förvända öppnor i vänstervarvet, så att jag slappnar av lite bättre. Funkade faktiskt ganska bra.

Kimbi skötte sig kanon idag och hon fick mycket beröm av Lotta. Nu hoppas jag få till någon dressyrlektion för Pernilla också snart. Vi pratade om nästa torsdag så jag hoppas på det :). Det är faktiskt kul med dressyr när det går bra. Jag har dock sår av ridbyxorna på insidan av låret. De skaver mot nya sadeln när jag sitter ned i traven. Ska prova med några andra byxor och se om det är byxorna eller om det är jag som är problemet :).
Sommarlösdrift

Ägaren till stallet jag står i har länge tjatat på mig att jag borde släppa Kimbi på stolösdriften. Detta på grund av att Kimbi varit ensamt sto på boxplats sedan vi flyttade in. Jag är dock ganska tveksam då jag gillar pysslet i stallet, plus att jag misstänker att jag skulle bli väldigt slö om jag inte behövde åka till stallet. Jag tror att jag behöver den stunden i stallet ganska ofta för att tänka på annat, även om jag inte rider.

Nu har jag dock gått med på att ha Kimbi på lösdriften tillsammans med Arwen under sommaren, då Lali som annars går där precis fått föl och snart ska iväg på betäckning igen. På så sätt får jag det bästa av två världar. Jag får behålla min box i stallet (även fast Lali och föl står där just nu), och Kimbi får stå ute ned sällskap, vindskydd och fri tillgång på hö hela sommaren. Det blir ju inget regelrätt bete, men hon verkar vara ganska glad ändå.

Vi släppte ihop Kimbi och Arwen i söndags och allt har gått bra hittills. Inte en skråma på min häst även fast Arwen sa till ett par gånger när vi släppt ihop dem.
Lite bilder från terrängbanan

Tänkte slänga upp lite bilder som Viweka tog när vi var på terrängbanan. Som alla kan se så var hon rätt glad att vara där! Som sagt glömde jag stövlarna. Ställde inte Kimbi inför några större utmaningar. Njöt mest av känslan att vara på terrängbanan igen efter 10 månader.
 
 Terräng

Idag blev det en spontan tripp till mantorps terrängbana med Kimbi. Som sällskap hade vi Viweka. Kimbi har inte varit på terrängbanan sedan juli typ, så det var väldigt spännande och kul.

Jag glömde tyvärr mina stövlar hemma så jag fick rida i ridskor. Det gjorde att greppet blev sådär, men det gick över förväntan trots allt. Kimbi var dock riktigt glad och taggad. Hon sken upp när hon såg att vi var på terrängbanan. Det var väldigt tydligt att hon kände igen sig.

Kimbi gick som en klocka idag. Hon krånglade lite med nedhoppen, men jag fick till två fina dropp på slutet. Alla andra hinder hoppade Kimbi utan tvekan. Det var en fröjd att rida henne idag. Så otroligt positiv! Hon var verkligen överlycklig att få komma ut på terrängbanan igen. Vi hoppade mest småhinder men det var fullt tillräckligt för att vara första gången för oss båda på väldigt lång tid.

Ser fram emot nästa besök på terrängbanan. Förhoppningsvis får vi med oss lite fler hästar då :).
Beridare

Idag var min klasskompis Lisa med mig ut till Kimbi. Hon har ridit Kimbi ett par gånger innan, men idag lät jag henne hoppa några skutt på henne också. Kimbi har en förmåga att bli ganska stark och spänd när andra rider henne. Det är dock kul att kolla när Lisa rider för Kimbi är väldigt lugn och harmonisk med henne. Hon blir lite pigg och ångar på lite, men hon lugnar ned sig så fort Lisa gör en halvhalt.
 
Lisa fick hoppa lite studs till att börja med och hon och Kimbi löste det väldigt bra. Lisa har ju som sagt inte ridit Kimbi så mycket så lite brist i kommunikationen var det ibland, men sådant får man räkna med. De skötte sig utmärkt, fast Kimbi tyckte det blev lite jobbigt mot slutet. Det är klart att det blir lite jobbigt att gå ihop hela stora kroppen mellan studsen.
 
Vi avslutade med att hoppa ett enkelt räcke ett par gånger. Även här såg det väldigt bra ut, även fast de behöver rida ihop sig lite mer innan det är helt perfekt. Kimbi tar ganska stora språng som inte alltid är så lätta att hänga med i. Både häst och ryttare var ganska trötta och nöjda efter att ha flugit över ett räcke på 85 cm, så vi avslutade där. Så himla kul att se någon annan rida Kimbi. Man blir faktiskt en ganska stolt hästägare då, för hon är ju ganska fin ändå, trots allt : ). Clear round

Förra veckan var jag och Kimbi iväg på Clear round hos min hemmaklubb Lycketorps Ryttarklubb. Jag har egentligen knappt hoppat Kimbi sedan innan hennes operation. Dock är vi ju rätt vana sedan innan på den höjden vi hoppade så vi körde på ändå. Vi startade 90 cm och 1m, och Kimbi gick som en klocka. Första rundan kändes det som om Kimbi och jag verkligen var ett och det blev en riktigt fin och balanserad runda, nolla! Andra rundan på 1 m var också den väldigt fin, men då var både jag och Kimbi lite trötta så vi kom lite fel och det gick lite fort. Vi lyckades trots det komma runt nolla så det kändes väldigt bra. Det bådar gott inför tävlingssäsongen nu. 
 
Viweka var med och tog lite bilder som jag tänkte slänga upp här. Jag gillar första bilden väldigt mycket. Min fina, otroligt positiva häst <3
 Nya inköp

Idag var jag förbi Hööks på förmiddagen. Behövde lite till nya sadeln. Den enda dressyrgjorden jag ägde var för kort för Kimbi så igår fick jag låna Iseos gjord. Men nu har jag fixat en egen. Snäppet längre än den jag provade från Iseo dessutom, då den precis gick att få igen när Kimbi spändeut magen.

Det blev en svängd lädergjord som jag hoppas ska falla Kimbi i smaken. Dessutom köpte jag ett dressyrschabrak från Hööks limited edition. Jag ägde inte ett enda dressyrschabrak sedan innan och det ser rätt dumt ut med allround på dressyrsadel. Nu har jag åtminstone ett.

Bilder kommer när jag provat grejerna. Idag fick Kimbi vila då det började blåsa storm när jag kom till stallet. Det gjorde nog henne gott efter passet med nya sadeln :).
Dressyrsadel

Idag invigde jag och Kimbi hennes nya dressyrsadel, som Viweka var snäll och hämtade upp i Göteborg i helgen. Känns underbart att till sist ha en dressyrsadel. Förhoppningen är att den ska hjälpa mig en del i dressyren.

Sadeln är en begagnad Bates Isabell Werth. Låg ganska bra på Kimbi med hennes prestigepadd under. Hon gick väldigt avslappnat så Kimbi verkade vara väldigt nöjd med sadeln också. Jag fick mycket mer hjälp av sadeln, så det känns lovande. Jag behöver bara vänja mig vid att rida i dressyrsadel. Har egentligen aldrig använt mig av dressyrsadel innan. Det är lyx enligt mig! Nu är Kimbi så svår i dressyren och hon slänger mig ur sadeln. Med dressyrsadeln fick jag lättare att sitta ned och påverka Kimbi rätt. Jag fick dock ganska ostadiga skänklar, men jag hoppas på att det blir bättre när jag vant mig.
Fölis!

Förra veckan föddes ett föl i stallet. På valborgsmässoafton rättare sagt. Ett underbart litet hingstföl. Han har inte fått något namn än men han är fruktansvärt söt.

Kimbi är väldigt nyfiken på den lilla, men mamma Lali är inte riktigt så glad i att de andra kollar på hennes fina unge än, så jag försöker hålla henne borta än så länge.