Ouppfostrad?

I mitt förra stall var det en tjej som jag inte kom överens med alls. Hon kallade bland annat mig och Kimbi för ouppfostrade. Kimbi är en väldigt känslig häst som lätt kan strejka om hon blir stressad, men man kan absolut inte kalla henne ouppfostrad.

Jag är väldigt noga med att Kimbi inte går på mig, och att hon sköter sig helt enkelt. Målet med henne är ju självklart att hon ska göra allt som jag säger till henne. Vi jobbar ständigt med detta, men det tar lite tid och kräver tålamod.

Idag kände jag dock att vi tog ett stort steg i rätt riktning. Jag var i stallet för att mocka och byta täcke på Kimbi. Hon skulle vila eftersom vi intervalltränade igår. Jag ställde upp henne i gången för att göra detta, men jag satte inte fast henne utan lät henne stå lös. Här var målet att hon skulle stå still, vilket vi lyckades bra med. Jag fick säga till henne kanske tre gånger och då mockade jag noga, strödde, tömde kärran och bytte täcke. Jag tycker faktiskt att hon var rätt duktig.

Jag kan alltså inte hålla med om att Kimbi skulle vara ouppfostrad. Om jag är ouppfostrad kan jag inte svara på, men än så länge har jag inte hört någon som håller med denna tjejen, vilket jag är glad för!
Rida i fullmånens sken

Igår hade jag egentligen tänkt låta Kimbi vila då det är glashalt överallt, men det slutade med att jag och Sofia i stallet intervalltränade i en av våra sommarhagar. Den hagen är egentligen en vall så det är bra underlag under, och igår var det även bra snö. Det var skare på snön så jag hade ordentliga skydd så att det inte blev vasst och så kunde vi galoppera av hästarna ordentligt.

Klockan var ganska mycket och det hade börjat mörkna, men bara efter ett fåtal intervaller så kom fullmånen upp på himlen och det blev väldigt fint faktiskt. Månen lös upp väldigt mycket så det blev som en naturlig lampa över fältet. Otroligt mysigt!
Fina häst

Idag red jag Kimbi lite mer seriöst för första gången sedan typ augusti. Red lite lugn dressyr på banan. Kimbi hade väldigt mycket energi och tog ungefär alla mina hjälper som galopphjälper, men i övrigt kändes Hon väldigt positiv och fin. En sak som förvånade mig var att Kimbi dreglade och sög på bettet ordentligt, vilket hon aldrig gjort innan. Jag har alltid fått påpekat av alla tränare och dylikt att Kimbi är så torr i munnen. Har även fått tips av tandläkare att ge Kimbi äpple innan ridning för att bettet inte ska skava.

Nu vet inte jag om dreglet var en engångsföreteelse, men jag blev i alla fall positivt överraskad, och jag hoppas att hon fortsätter så. Vi hästägare är ett märkligt folk som kan bli löjligt glad över att hästen dreglar, men jag gillar det!
Operationsärr ca 2,5 mån senare

Idag passade jag på att ta kort på hur Kimbis operationsärr ser ut just nu. Det ser bättre ut än jag trodde att det skulle göra. Det synd knappt. Kollar man nära ser man att det är några vita strån, men det är väldigt lite.

Jag är väldigt nöjd efter operationen. Resultatet är över förväntan. Kimbis missljud är borta och hon känns väldigt fräsch. Intervallträningen har gjort att hon fått väldigt bra flås vilket känns hoppfullt. Innan operationen visste jag inte riktigt vad jag kunde förvänta mig, men än så länge ångrar jag inte en sekund att jag valde operation. Jag har fått en otroligt livsglad häst som förhoppningsvis kan bli riktigt bra igen, eller ännu bättre.
Longering på schemat

Idag fick Kimbi springa i form på riktigt för första gången sedan i somras egentligen. Longerade på banan och Kimbi är så jobbig och ofokuserad om hon bara ska springa runt så jag spände in henne. Hon såg riktigt fin ut och jobbade på bra med hela kroppen. Märker dock att det finns väldigt mycket energi i den tjejen just nu. Innan jag spände in henne tänkte jag att hon skulle få värma upp utan inspänning, men det slutade med att hon stod på bakbenen och trasslade in sig i longerlinan så det var bara att sätta på inspänning så skötte hon sig sen.

Efter passet tränade vi ordentligt på att gå in och ut genom plasten vid stalldörren. Enligt Kimbi är plasten fortfarande det värsta som finns. Igår tog det 15 min för mig att komma ut ur stallet när jag skulle rida. Kimbi totalvägrade. Målet är ju att Kimbi ska kunna gå lugnt genom all plast, men hon är fortfarande väldigt rädd för plasten mot kropp och framförallt huvudet så vi får väl se. Mot slutet gick hon igenom med endast två remsor borttagna mot sidorna iaf.
Vaccination och jullov

I förrgår fick Kimbi andra sprutan på grundvaccineringen. Jag fick göra om den efter operationen för att min veterinär inte ville vaccinera en vecka innan operationen ifall hon skulle få biverkningar. Men nu är hon vaccinerad som hon ska igen och är startklar i vår.

Igår hade jag tur och en tjej i stallet fixade Kimbi åt mig. Sjukt skönt då jag haft så mycket sista tiden och jag gick länge i skolan. Men idag ska jag dit i alla fall och tänkte skritta ut en sväng om jag hinner. Har inte ridit på en vecka då jag varit lite krasslig och det blev slaskigt och Kimbi har inga snösulor än. Men idag har jag gått på jullov, så nu kommer jag få lite mer tid så nu kör jag och Kimbi igång igen.

Jag börjat få lite julstämning nu. Alla julklappar är fixade, men jag har en till julklapp kvar men den kommer nog dröja innan jag får ordning på tyvärr, men jag tror det blir bra ändå. En lite hemlig julklapp, men det blir nog bra :).
Dålig uppdate

Dålig uppdatering sista dagarna. Jag har inte riktigt varit på humör, samtidigt som det känns som mitt liv går i ett. Jag läser sista året till Miljövetare på Linköpings universitet och just nu håller jag på och läser min sista fördjupningskurs. Början av nästa år ska jag ut på praktik och sen ska det skrivas c-uppsats nästan resten av terminen. Sen är jag klar! Ska bli så skönt, men som sagt är det rätt mycket att göra.

Kimbi och jag kämpar på med intervaller i snön. Tyvärr var jag dum nog att sko utan snösulor sist. Dessutom lyckas jag inte få i brodd i tåbroddhålen, så vi försöker hålla oss där det inte blir så halt. Det är ett par veckor kvar nu, men efter nyår är det tänkt att jag ska kunna rida som vanligt. Ska bli skönt. Till och med Kimbi börjar tröttna på att endast galopperna nu. Kan förvisso förstå henne eftersom det blir så himla jobbigt i all snö.
Snöpulsning

Som många märkt har det ju kommit en hel del snö senaste dagarna. Igår var ja och Sofia ute och intervalltränade i snön. Red på ett helt perfekt fält med orörd snö. Fick bli lite kortare intervaller på grund av all snö. Det tog på krafterna hos hästarna, efter någon minuts galopp kände man mjölksyran i benen på dem, men Kimbi skötte sig väldigt bra, men var väldigt trött sista två intervallerna.

Idag är det vilodag så jag var bara i stallet och mockade förut. Hade med mig min hund som var helt salig i snön. Man märkte absolut inte att hon blir 8 om en månad. Söthund!
Snöstorm

Idag har det snöat väldigt mycket hela dagen. Tog mig med nöd och näppe till skolan. Sedan skulle jag till stallet och det var ännu värre. Bilen slirade över vägarna som var igendrivade och det kändes många gånger som min sista stund var kommen. Övervägde flera gånger att stanna och gå resten, men det kändes inte vidare lockande att gå den sträckan i detta oväder.

Jag tog mig i alla fall dit utan att köra i diket. Ingen ridning idag, men imorgon hoppas jag på lite lättare snöfall så att jag och Sofia kan ge oss ut och intervallträna i nysnön. Perfekt med snö, då är det mjukt överallt igen :). Nu skulle det vara perfekt om det slutade snöa snart och sen höll sig på ett par minus. Så skulle jag vilja ha hela vintern. Det är så härligt att rida när det är snö ute, och inte blötsnö då förstås. Nu har jag precis kommit hem från simhallen. Simmade 1 km, så jag känner mig duktig och ska krypa ned i soffan och spela Tv-spel med min underbara sambo.
Köldridå

Sista tidens kyla har gjort att ägarna till stallet har fixat en så kallad köldridå till ingången i stallet. Den består av ett antal plastremsor som helt enkelt håller kyla och väta ute. Dock finns ett problem: Kimbi gillar den INTE! Första dagen hon skulle släppas ut särades ridån så inga remsor hängde ned, men trots detta tog det 10 minuter för P att få ut Kimbi. Hon är väldigt rädd att slå i huvudet så hon var väldigt skeptisk. När jag kom senare så red jag så då fick hon gå in och ut ett par gånger. Först hade vi rätt stora problem, men sista gången tog det "bara" typ 90 sekunder.

Nu går det bättre och bättre så snart kanske jag kan börja hänga ned en remsa i taget. Förhoppningen är ju att hon ska kunna gå igenom med alla remsorna nere så småningom, men vi får väl se.
Skönt i stallet

Idag blev det en ganska snabb visit i stallet eftersom det är vilodag för Kimbis del. Temperaturen visade -14 grader i morse. Inte alls skönt med andra ord. Jag förväntade mig att det skulle vara väldigt kallt i stallet idag, som det brukar vara i stall vid den här temperaturen. Dock blev jag lyckligt förvånad när jag insåg att det faktiskt var riktigt skönt i stallet. Ägarna till stallet har som mål att hålla plusgrader i stallet för att undvika att vatten och uppblött foder fryser ihop, och det verkar de lyckas med hittills. luften är också väldigt bra i stallet även fast det inte är så öppet såhär års. När det är plusgrader ute står alltid dörrarna uppställda. Dessutom har tre av hästarna varsin lucka som de kan stå och kika ut igenom som är öppen vid bra väder, så det kommer in väldigt mycket luft i stallet då. Det finns ingen risk att det blir instängt. jag känner mig väldigt bortskämd. Jag stor verkligen i ett av de bästa stallen i världen!15 min galopp

Idag blev det intervallträning igen med min tjej. Härom dagen saltades ridbanan rätt ordentligt så trots att temperaturen stod på -8c idag så var ridbanan ridbar. Kimbi är väldigt stark och pigg ute men på banan så blir hon inte riktigt lika på så det var väldigt behagligt att rida henne idag. Kunde galoppera varv efter varv utan att Kimbi blev hetsig och bråkade.

Eftersom det gick så bra idag så fick det bli 6 intervaller à 2.30 min. Kimbi kändes otroligt fräsch och knappt trött. Är så härligt att hon fått tillbaka all energi när hon kan syrsätta sig ordentligt. Det är stor skillnad mot innan operationen. Och INGET missljud, vilket är nästan det bästa av allt! :D
Klippt häst!

Sådär! Då är jag hemkommen från stallet och det känns som att jag har hår ÖVERALLT. Sofia har i alla fall klippt Kimbi nu och hon är nog glad över det. Hon blev helprillig när jag släppte ut henne efteråt. Jag brukar försöka släppa nyklippta hästar på ridbanan utan täcke efteråt för att de ska få möjlighet att lufta av sig och undvika glädjerus vid ridning, men idag var tyvärr banan upptagen när jag var klar med klippningen.

Det ska bli spännande imorgon när jag ska rida hur hon beter sig. Piggare än hon kommer vara nu kommer hon väl aldrig mer bli. Full lungkapacitet OCH klippt. Kan bli hur som helst...