Dressyrsadel och flytt imorgon!

Idag provade jag att rida Kimbi i dressyrsadel för första gången. Jag fick låna en sadel som låg skapligt på henne av en tjej i stallet. Det var väldigt ovant för mig att sitta i dressyrsadeln, framför allt när den var lite för liten för min rumpa och jag inte ridit med dressyrsadel på typ 8 år eller så.

Kimbi var lite jobbig i början, precis som igår men hon släppte efter mycket bättre idag och kändes väldigt lösgjord i slutet. Jag hade svårt att komma ner i sadeln men jag kämpade på. Jag längtar till den dagen jag har råd att köpa mig en dressyrsadel. Det skulle förenkla lite eftersom den hjälper att hålla mig på plats och på så sätt får jag lättare att inverka på Kimbi.

Jag är i alla fall riktigt nöjd med Kimbi idag och det var en fröjd att rida henne sista tiden av ridpasset. Imorgon kommer det vara fullt upp hela dagen eftersom jag och Kimbi flyttar imorgon. Ska bli skönt att få en stor box utan boxgrannar till Kimbi vilket troligtvis kommer göra att hon trivs bättre. Som det är nu står hon bara och är sur mot sina grannar och har svårt att slappna av. Jag hoppas det här blir bra nu. Jag hoppas verkligen det!
Ridning för hela slanten

Efter två dagars sprängande huvudvärk satt jag på häst idag igen. Inte bara min egen häst, utan också Figaro och Andy.

Jag började med ett pass på en lite tråkig Kimbi. Hon ville inte slappna av och ta stödet på ytter så jag blev lite irriterad. Mot slutet släppte hon dock fint och började jobba genom kroppen. Avslutade med att ta några små språng vilket gick väldigt bra.

Därefter agerade jag lyxryttare åt Viweka. Det vill säga gjorde hon i ordning Figaro och jag red. I början lyckades jag och Figaro med att ha lite kommunikationssvårigheter, men han var ändå jättefin och det var en fröjd att få rida honom. Avslutade med ett par språng på honom också, vilket han tyckte var väldigt kul.

Under passet med figaro fick jag sitta upp och skritta ett par varv med lilla Andy. Amanda ville att jag skulle prova att göra lite bakdelsvändningar med honom, då hon har vissa problem med det. Andy var duktig och han orkade bära upp mig trots att han bara är en ponny. Lyckades göra några steg riktig bakdelsvändning, men Andy förstod inte riktigt. Inte lätt när man aldrig gjort det förut.

Jag känner mig väldigt nöjd med dagen måste jag säga. Viweka var också gullig och fotade mig och Kimbi så det kommer ett litet smakprov på det.
Vååårkänslor!

Jag är vrålförkyld men det stoppar mig inte. Igår körde jag och Kimbi ett ordentligt pass på banan som till sist blivit ridbar och både jag och Kimbi fick en riktig genomkörning. Kimbi var väldigt pigg så jag passade på att jobba mycket med galoppen. Tämpoväxlingar, volt över bom, lite galoppombyten och förvänd galopp. Hon är ganska svag i galoppen efter den här vintern så den typen av arbete är precis vad hon behöver.

Nu skiner solen för fullt ute och det är riktigt varmt och skönt. Ska snart rulla mot stallet och ta en skogstur med mitt lilla troll. Ska bli skönt. Ikväll är det fest hos Beea och Rickard som gäller, men vi får se hur hårt ja går in. Tror jag behöver ta det lite lugnt för att bli frisk snabbt.
Vilken vecka!

Oj oj oj. Det h'r har minsan inte varit någon rolig vecka. Imorgon klockan 12.00 har vi senaste inlämnige på vår synopsis till B-uppsatsen i skolan, vilket innebär att jag har suttit och jobbat med den ungefär 5 timmar om dagen sedan i måndags. Inte nog med att det är sjukt jobbigt att sitta och skriva när man inte riktigt vet vad man ska skriva, det ska dessutom skrivas på engelska. Jag är inte direkt bäst på engelska så för mig blir det rätt jobbigt. Nu har jag dock inte alls mycket kvar. Jag behöver hitta några fler vetenskapliga artiklar men i övrigt är allt klart. Bara källförteckningen som behöver kollas över lite.
Med andra ord så har Kimbi hamnat lite i andra hand den här veckan. Först fick hon stå hela helgen för att jag först var och firade min mamma i fredags, då hon fyllde 50 igår, och sedan var vi i Ullared hela lördagen och totalt slut på söndagen. Sedan har dock Kimbi fått gå i alla fall måndag och tisdag. Ganska lugna turer i skogen me det har knappt gått att göra något annat då det varit väldigt isigt. Jag hoppas dock på att hinna rida ordentligt i helgen i alla fall. Vi kan inte ligga på latsidan nu. Det är ju inte långt kvar till tävlingarna drar igång på riktigt.
I Ullared blev det såklart en hel del hästgrejer. Till mig själv köpte jag en ny tävlingströja och ett par ridbyxor. Till Kimbi/stallet blev det två schabrak (ett vitt och ett grönt), ett par turkosa benlindor, en täckgjord, pälsglans och putsservetter. Jag är helt klart nöjd!Massor av snö!

Igår kom det väldigt mycket nysnö vilket gjorde underlaget väldigt fint idag. Jag, Amanda och hennes pojkvän Linus passade på att ta till vara på underlaget och ljuset och red en riktigt lång och härlig skogstur. Vi var ute i hela 1h och 45 minuter.

Kimbi tyckte det var riktigt kul vilket innebar att jag fick sitta och hålla in henne en hel del. Hon jobbar inte på så flitigt när hon blir så pigg men hon lyckades nog få ur sig en hel del energi trots allt. Hon verkade i varje fall väldigt nöjd efteråt och stod helt lugnt i stallet för första gången på länge. Blev en hel del härliga galopper vilket inte är helt fel.

Imorgon ska Kimbi och jag i iväg på hoppträning, så länge det inte blir oväder. Ska bli så himla kul och jag hoppas att st ska gå bra. Har inte alltför höga förväntningar eftersom jag förväntar mig en halvgalen häst, men det kommer bli kul i alla fall. Alltid intressant att prova en ny tränare också :).
Fin häst!

Idag red jag Kimbi på stallets ridbana för första gången på flera månader. Det har kommit så pass mycket snö nu så det gick bra att skritta och trava där. Jag hade inte några direkta förväntningar på ridpasset men blev positivt överraskad.

Jag red med Kimbis dressyrträns med sitt tvådelade pessoa magic som Kimbi verkligen gillar. Hon var riktigt fin och släppte till väldigt fint. Hon var även fin i övergångarna vilket inte är så vanligt när det gäller Kimbi. Det är än så länge våran svaga sida. Gjorde även lite bakdelsvändningar och skänkelvikningar vilken hon löste bra. Är väldigt glad ikväll. Längtar efter att kunna träna ordentligt, men på torsdag kommer jag och Kimbi förhoppningsvis komma iväg på hoppträning. I så fall blir det första gången jag hoppar sedan omkullridningen i höstas.
Härlig vinterdag

Idag har det varit en sådär riktigt perfekt vinterdag, då allt man vill göra är att ta en härlig galopp på ett snötäckt fält. Det har varit strålande sol, ett par cm nysnö och någon minusgrad.

Tyvärr har inte jag kunnat ta någon galopp i solen. Istället har jag suttit inne och pluggat i 5 timmar, och inte ens varit i stallet ön. Jag har insläppet i stallet så jag ska strax åka upp dit och göra i ordning och ta in Kimbi och de andra hästarna. Jag har inte alls lust med det men jag får se det positivt. Ikväll är det sista passet i det här stallet innan jag flyttar. I nya stallet ingår alla pass men man får ta pass om man har tid och lust. Det ska bli skönt att slippa känna sig tvingad att ta pass. Det tar ändå en hel del tid. I nuvarande stallet har vi täckesbyte också och det är otroligt omständigt vissa gånger.

Ikväll ska jag och min älskade prins äta räkor :). Då har jag något att se fram emot när jag är i stallet!
Kimblewick vs Pelham

Jag har börjat få lite funderingar om jag ska byta bett på Kimbi. Dock är det alltid svårt med bett eftersom man gärna vill prova dem innan man bestämmer sig för om man verkligen vill köra på det. Problemet som är med det bettet som jag rider Kimbi på i skogen, och hoppar på är att hon gärna blir lite "trög" i munnen liksom. Jag har svårt att få henne och släppa efter och bli följsam, vilket blir ganska jobbigt i hoppningen.

Just nu rider jag henne på ett Kimblewick, med tygeln i övre hacket i stora ringen. Det har tungfrihet och ger lite lagom hävstång egentligen. Det blir bara så jobbigt när hon biter sig fast och inte riktigt vill.Bettet som jag funderat på att prova är istället ett rakt pelhambett i gummi. Det har ungefär samma effekt som Kimblewick men jag har hört från en annan som hade lite samma problem som jag med Kimblewick att det blev mycket bättre med ett sådant pelhambett. Helst skulle jag som sagt vilja få tag på ett bett att prova, men jag misstänker tyvärr att min kompis bett är lite för litet för Kimbi. Dessutom rekomenderar de flesta att man ska rida med två tyglar istället för delta, som man också kan använda. Jag är totalt kass att rida med två tyglar eftersom jag nästan aldrig haft behovet av att lära mig. Det kanske börjar bli på tiden? Vi får se. Jag tänker inte köpa något precis just nu i alla fall, för nästa helg ska jag till Ullared och då gäller det att ha gott om pengar!

Fin Kimbi!

Idag hade jag och Kimbi sällskap i stallet och ut på en ridtur av Amanda och Andy. Kimbi gillar Andy, och blir som en ponny när Andy blir taggad. Hon kan liksom verkligen ladda upp, galoppera på stället och springa i sidled om hon inte får springa. Jag skrattar mest åt henne för hon är lite söt.

Ida var Kimbi för övrigt väldigt fin. Känns som om hon lossnade lite i kroppen efter vår intervallträning härom dagen. Idag kunde hon faktiskt gå i form och kunde jobba på bättre än hon gjort på länge. Jag är riktigt nöjd med henne idag :)
Tävlingssäsongen 2012

Snart börjar det dra ihop sig mot ännu en ny tävlingssäsong, men jag har inte bestämt mig för vilken klubb jag ska tävla för i år. Jag känner att det börjar bli dags att byta klubb tyvärr, men jag vet inte till vad. Om jag inte bestämmer mig snart kommer det sluta med att jag tävlar för samma klubb ännu ett år, och det är inte riktigt vad jag egentligen vill. Jag vill tävla för en klubb som inte kräver alltför mycket av mig som medlem men samtidigt vill jag känna mig välkommen i klubben, vilket självklart blir lättare om jag faktiskt känner en eller flera personer i klubben. Min tidigare klubb levde egentligen upp till alla dessa kriterier, men av flera anledningar så känner jag ändå att det bästa kanske är att byta klubb. Jag är inte intresserad av att tävla i lag, och egentligen spelar det för mig ingen roll vilken klubb jag tävlar för. Jag och Kimbi kommer göra samma resultat oavsett om jag tävlar för en stor tävlingsklubb eller en liten skitklubb. Jag vet då varför inte det ska vara så svårt att bara ta en klubb och lösa licens..? Jag ser fram emot nya tävlingssäsongen som sagt. Jag har som mål i år att starta några fler fälttävlan med Kimbi och förbättra mitt resultat där, samt komma ut på regionala hopptävlingar och starta 110. Nu har vi haft en ganska otursam vinter men inget av dessa mål känns direkt långt borta. I år kommer också Kimbi starta som Avd A vilket gör att vi för första året kommer att få hoppa omhoppningar och kunna tävla mot någon annan än oss själva. Jag tävlar nog dock mest mot mig själv. Jag är inte ute efter att vara i topp längre. Jag vill se Kimbi göra framsteg och det är det största priset jag kan få.Skön galopp på fältet

Jag är precis hemkommen ifrån stallet. Ligger i soffan med täcke och filt och är lite frusen, trots att det inte är speciellt kallt ute. Eller ja, det är inte lika kallt som det varit, utan är ungefär 5 minusgrader. Det är skönt för då slipper Kimbi ha lika mycket täcken. När det var som kallast hade Kimbi 2 st 300 g-täcken inne och ett 300 g stalltäcke och ett 300 g utetäcke med hals ute. Nu har hon bara 300 g + fleece inne och utetäcket med hals ute. Då är hon lagom varm under täckena.

Idag var jag i stallet så pass tidigt så att jag hann rida i ljuset. Igår kon det en del snö så jag passade på att rida bort till fältet och galoppera av Kimbi. Vi körde lite kortare intervaller och det kändes som om Kimbi verkligen behövde det. Skulle dock kunnat köra ännu fler intervaller för Kimbi hade mycket energi kvar, men jag ville inte göra det eftersom vi trots allt inte är i speciellt bra form, varken jag eller hästen. Verkade dock som om Kimbi var rätt nöjd efteråt.

När vi kom tillbaka tog jag mig tid att stretcha Kimbi och smörja hennes ben med arnika. Dessutom tränade vi att ta på och av grimman med en del äpplen som muta. Kimbi har en ovana att dra upp huvudet rätt högt när man ska ta på eller av grimman. Väldigt jobbigt när man har en så pass stor häst så att man inte når när hon står med högt huvud. Träningen gick dock bra så det är bara att fortsätta så kanske hon förstår det där snart :).

På tal om att vara frusen. I helgen frös min hund Beyla väldigt mycket i stallet, i -16 grader. Hon hade på sig teddyfodrat hundtäcke, låg på ett av Kimbis innetäcken och fick ha Kimbis tjockaste ländtäcke över sig. Trots det frös hon ;(
Jobbigt just nu

Just nu är det väldigt jobbigt i skolan och mitt liv. Jag känner för första gången på väldigt länge att jag inte riktigt orkar. Det tar även emot att åka till stallet, trots att jag vet att det är otroligt skönt när jag väl är där.

Det är så skönt att kunna fokusera tankarna på något annat än allt det jobbiga. Att vara hos Kimbi får mig att tänka bortom allt det där. Idag hade jag inte tänkt att rida just av den anledningen att allt känns så jobbigt. Jag blev dock meddragen på en skrittur barbacka och det var faktiskt väldigt skönt trots allt. Kimbi var lite tittig på saker och ting men jag tycker om henne i alla fall.

Imorgon slutar jag tidigt så då ska jag passa på att rida i ljuset för första gången denna veckan. Det ska bli så skönt!
Respekt i stallet

I ett stall är det enormt viktigt att trivas och vara ett bra gäng. Jag tillbringar ofta minst tre timmar om dagen i stallet och många gånger mycket mer än så. Trivs man inte i stallet och med de människorna som står där kan det få stora konsekvenser. Dels innebär det ofta att inspirationen och glädjen till stallet och din häst försvinner, och det kan också innebära att du tröttnar totalt på ditt intresse.

Alla människor måste inte älska varandra, men alla måste respektera varandra. Jag brukar säga att det finns lika många hästfilosofier som det finns hästmänniskor, och det är inte min uppgift att säga att en filosofi är bra eller dålig. Hästmänniskor kritiserar varandra alltför ofta tyvärr, vilket kan leda till oenigheter och konflikter. Det är otroligt synd att vissa dömer en för hur du väljer att hantera din häst.

Om alla människor försökte respektera varandra, både som personer och deras åsikter skulle fler stall ha ett bättre klimat. Ingen ska behöva komma till stallet och känna sig illa till mods. Sådant hade jag hoppats att slippa uppleva efter att jag slutade högstadiet. Ridsporten har tillräckligt dåligt rykte som det är, och det finns tyvärr mycket av fördomarna som stämmer. Detta är något som måste motarbetas och förebyggas. Mitt mål är att bemöta alla med respekt och hoppas på att bli bemött på samma sätt.
Inte riktigt min dag

Idag i stallet gick ingenting riktigt min väg. Kom till stallet strax innan 10 och självklart var vattnet fruset i ALLA kranarna. Allt Kimbis vatten var självklart slut och då är det inget roligt att inte kunna erbjuda henne vatten. Jag är så rädd att hon ska få kolik pga att hon inte får i sig tillräckligt med vatten, då det var precis vad som hände innan jul. Jag fick tyvärr lämna min häst törstig på dagen och åkte istället förbi med vatten hemifrån nu på eftermiddagen. Då drack hon upp nästan en halv hink direkt. De hade fått igång vattnet igen också så jag kunde fylla upp hinken igen. Dock lär det väl frysa ganska snabbt igen tyvärr.

Inte nog med att vattnet var fruset. Hösilaget var också fruset och man fick knappt bort det från balen. Jag höll på att få spader för att ingenting funkade. Jag lyckades till sist få loss så mycket hö som jag behövde.

Jag blir så trött när ingenting funkar i stallet. Jag vill att saker ska fungera. Jag vill att stallägarna ska se till att vattnet fungerar. Vatten är livsviktigt för en häst och det är så påfrestande att inte ens kunna ge sin häst vatten. Jag hoppas att det nya stallet har bättre ordning på sådana banala saker som rinnande vatten.

Jag och Viweka red åtminstone en trevlig tur i skogen, vilket inte är fy skam. Kimbi var lite spänd men väldigt glad och pigg. Jag skulle nog behöva ta henne till ett ridhus någon dag och verkligen rida igenom henne. Det var längesen jag fick henne att verkligen slappna av och jobba på bra.
Kall vecka

Nu har det gått ett par dagar sedan sist. Det har varit ganska fullt upp sedan jag sist skrev med skola och allt, så jag har helt enkelt inte hunnit skriva någonting.

Nu har det kommit lite mer snö men det har också blivit väldigt kallt. I morse hade jag morgonen i stallet och då var det riktigt kallt ute. Hela -16 grader! Kimbi hade fått sova med ett 300 gramstäcke och ett fleecetäcke, men tyvärr var hon kall under täcket i alla fall. Inte så att hon verkligen frös men jag är rädd för att hon ska bli spänd om hon blir kall om ryggen. Jag hade tyvärr inget annat bra stalltäcke så jag fick ta en tur till sharpman och köpa ett likadant täcke som hon redan har. Så inatt ska hon banne mig inte frysa i alla fall.

Igår när jag var ute och red tog ja en härlig galopp på en taggad häst. När jag släppte iväg henne uppför en backe for hon iväg i världens bockserie. Det är ju kul att hon är glad i alla fall. Imorgon blir det nog lite mer galopp för att få ur lite energi ur min fina häst.

Skickar med en bild från gårdagens ridtur. Det var ganska fint faktiskt!