Jag har fått jobb!

Idag fick jag ett besked som gör mig otroligt glad och lättad. Jag fick i morse nämligen besked om att jag fått tjänsten som Miljöinspektör på Habo kommun. Det är mitt första miljöjobb efter min utbildning och jag slipper harva runt som timvikarie som jag gör just nu.

Det här kommer självklart leda till en del en del förändringar och det kommer säkert bli otroligt jobbigt samtidigt som det kommer bli superkul och givande. Eftersom Habo ligger 13 mil hemifrån så kommer jag troligtvis inte kunna åka hem varje dag. Som planen ser ut nu kommer jag försöka hitta ett rum i Jönköping där jag kan sova vissa nätter i veckan. Eftersom jag har Kimbi kan jag inte veckopendla, men det bästa vore om jag kunde hitta en Medryttare som kan ta hand om henne ett par dagar i veckan. Jag har snälla vänner som ställer upp och hjälper till, men dels rider de inte Kimbi och dels så är det ju inte hållbart att de ska hjälpa mig otroligt mycket.

Det kommer bli helt underbart att få ett jobb. Jag och sambon kommer få ett helt annat ekonomiskt läge, och Tobias slipper att försörja mig så som han gjort hittills. Sen kommer det göra en otrolig skillnad för mig att få en stadig inkomst som kommer varje månad. Jobbet är ett vikariat, men förhoppningsvis kan det öppna upp dörrar för andra jobb när vikariatet är över. Idag är jag mest otroligt glad!


Snökaos!

Idag på väg ut till stallet hade vägen sista biten drivat igen totalt. Igår var det också drivor på vägen, men då var det lössnö. Idag var det riktigt packad snö så när jag kom och försökte köra igenom drivorna tog det ordentligt stopp. Inte en chans att jag tog mig fram med min lilla Clio. Ringde efter assistans i form av pojkvän. Strax därefter kom en traktor som lägligt nog skulle ploga. Han fick ploga runt mig och bilen tills Tobias kom med bogserlinan. Då kunde traktorn helt enkelt köra loss mig och jag kunde ta mig till stallet.

Denna lilla händelse gjorde att jag inte hann motionera Kimbi idag, då jag hade både Kimbi och Glaesir idag. Dessutom skulle jag jobba på eftermiddagen så det blev lite ont om tid helt enkelt. Bättre lycka imorgon helt enkelt. Då ska jag rida en sista gång tillsammans med Anna innan hon flyttar. Ska bli mycket trevligt :).Kimbi då och nu

 
Det är när man hittar bilder likt denna i datorn som man inser att Kimbi faktiskt ändrat sig rätt mycket i kroppen sista åren. Största skillnaden har nog hänt sedan vi flyttade till nuvarande stallet, vilket var för snart två år sedan. Bilden är ungefär 2,5 år gammal. 
 
Vissa kanske inte tycker att det är någon direkt skillnad, men jag ser rätt stor skillnad. Jämfört med denna bild har hon fått en mer musklad hals och likaså en musklad och bredare bog. Bakom manken är hon idag BETYDLIGT bättre utfylld och ryggen är rundare överlag. På denna bild är ju inte rumpan med men Kimbis rumpa har blivit otroligt fin jämfört med tidigare. Den har vi faktiskt fått rätt mycket beröm för också. Folk har verkligen sett skillnaden mot hur hon såg ut tidigare.

 
Här ser man i alla fall lite skillnad på halsen och man kan antyda en bredare bog än på bilden över. Den här bilden är ifrån i somras när Kimbi fick komma ut på terrängbanan för första gången sedan innan operationen. Hon var ungefär världens lyckligaste häst den dagen. Jag jobbar hela tiden med att stärka Kimbis överlinje och det är väldigt kul att se att faktiskt all träning ger resultat.Jag är inte den bästa

Jag och Kimbi har, och har haft en del problem. Hon är en känslig individ som belönats med en stor storlek. Det är inte helt lätt med en sån stor häst när man som jag inte fått världens längsta ben. Jag känner rätt ofta att jag inte riktigt räcker till på min stora häst. Nu är Kimbi inte speciellt tungriden och känns inte så stor att rida, men det finns ändå vissa problem. Jag har så svårt att få ihop alla kroppsdelar på Kimbi. Hon springer helst bara ifrån mig när jag försöker få ihop henne. Jag jobbar med det, och det går bättre, men det är en lååång väg.

Många gånger tänker jag påhitt mycket lättare jag hade haft det med en lite mindre häst. En häst som passade mig lite bättre. I hoppningen känner jag att jag passar med Kimbi. Hon är verkligen så explosiv och lyhörd för vikthjälperna som jag vill ha en häst i hoppningen. Dessutom hoppar hon otroligt fint. I dressyren däremot är inte vi riktigt i samma lag alla gånger. Jag vet att det finns andra som kan rida ihop Kimbi på ett helt annat sätt än jag kan. Pernilla är en sådan person. Hon red Kimbi typ 45 minuter och jag fick tillbaka en helt annan häst. Jag önskar att jag hade haft pengarna att lämna iväg Kimbi och på så sätt ta en liten genväg för att komma vidare med Kimbi.

Jag verkligen älskar Kimbi och därför skulle jag aldrig klara av att sälja Kimbi. Jag är dock fullt medveten om att hon skulle kunnat komma så mycket längre med en annan ryttare. Allt tar så mycket längre tid för mig. Jag och Kimbi lär oss verkligen ihop. Jag försöker hitta nya tips och bli bättre hela tiden. Jag kämpar, gör mitt bästa! Jag vill hela tiden bli en bättre ryttare och kunna rida min häst så bra som det går. På vägen försöker jag ta så mycket hjälp jag kan och har råd med. Kimbi är verkligen värd att bli så fin som möjligt <3.Nya löpskor (till mig)

Idag har jag blivit bortskämd av min fina sambo åter igen. Jag har precis fått ett jobb som gör att jag står och går väldigt mycket. Det har gjort att jag känt av smärta i fötter och leder en del. Dessutom har jag lyckats få punktering på luftdämpningen i mina vanliga löp- och promenadskor... Så idag tog vi tag i saken och köpte mig ett par nya skor.

Vi åkte till Intersport där de har ett löpband som filmar när man springer. Då kunde man se vad jag behövde för stöd i steget. Kändes som man hade världens konstigaste löpstil, men det var ändå coolt att se. Provade två olika löpskor och de sista skorna kändes verkligen toppen. Perfekt också att de var på rea så de var 500 kr billigare än ursprungspriset.  

Märket var saucony tror jag att det hette. Inget jag hört talas om me. Det spelar ingen roll när skorna känns toppen. Nu ska jag verkligen försöka Komma igång och gå och springa ännu mer. Målet är att springa 5 km på blodomloppet i maj. Jag behöver inte kunna springa hela, men jag ska ta mig runt (helst utan att dö). Awesome!


Bett

Jag lever med filosofin att det är väldigt bra för hästen att variera bett ofta. Jag tror det är bra för att få hästen lyhörd samt motverka problem i munnen såklart.

Kimbi är lite jobbig i munnen på ett sätt. Hon kan kännas väldigt hård och stum men egentligen går hon bäst om man försöker vara känslig i munnen. För närvarande rider jag på fyra olika bett. Jag har ett hackamore som jag rider på ibland när jag rider ut. Funderar även på att prova att hoppa henne med det så småningom. Sedan rider jag för närvarande dressyr med antingen ett tvådelat baucherbett eller ett tredelat sweet iron med lösa ringar. Hon går bra på dessa men kan bli lite ostadig ibland. I skogen och i hoppningen rider jag på ett Kimblewick, rakt med tungfrihet. 

Jag har märkt att det bett som hon blir lugnast i munnen av och som hon suger mest på är Kimblewicket. Med det bettet löddret hon en del i munnen, vilket hon inte gör lila mycket med övriga bett. Därför tänkte jag försöka prova ett rakt bett på Kimbi. Jag tänkte se om jag kan få samma effekt med ett bett som jag kan ha i dressyren. Tyvärr blir ju Kimbi lite stark och pigg i dressyren, och ett rakt är ju väldigt snällt, men jag vill ändå ge det en chans. 

Det är en hel värld det här med bett. Ibland kan det verkligen göra underverk med att prova ett annat bett och hitta bett som hästen verkligen gillar. Det är bara prova sig fram, och man får försöka flörta med stallkompisar så man får prova lite olika bett utan att behöva köpa. Bett är ju tyvärr ofta väldigt dyrt.


Kom ihåg det bra

Idag blev det en tur i snön med sällskap av Anna och Glaesir. Det gäller att passa på då de tyvärr flyttar till ett annat stall nästa helg. Otroligt tråkigt tycker jag och jag kommer sakna ihjäl mig efter dem. Som tur är ligger stallet så långt bort så vi kan ändå rida lite ihop. Dessutom hoppas jag på att jag fått en ny vän och att vi kan umgås utanför stallmiljön. Jag gillar verkligen Anna och vi har lika åsikter om mycket. 

Idag var jag faktiskt väldigt nöjd med Kimbi. Jag bromsade mest med vikt och röst och det gjorde att Kimbi inte hetsade så mycket som hon brukar. När man tar i henne har hon nämligen en förmåga att gå emot och försöka springa ännu snabbare. I sista galoppen blev hon riktigt fin och jag kunde rida ihop henne i form och ganska samlad galopp. En underbar känsla som jag verkligen försöker ta vara på, och komma ihåg. Det är en tröst när Kimbi medt hetsar och spänner till ute i skogen.Höökskatalogen

Idag damp det ner en viss katalog i mitt brevinkast. Närmre bestämt var det Hööks nya katalog. Det var väl ingenting som jag fick ett riktigt "ha-begär" av dessvärre. Det kändes inte som att det var så mycket snyggt. Tycker hööks brukar ha en del fina träns och schabrak, men nja... Vi får väl se helt enkelt. Hittade en grimma också som jag funderar på till Kimbi. Hon skulle behöva en annan haggrimma faktiskt.

Jag köpte ju en del på hööks rea nu sist. Då blev det dock mest kläder till mig själv. Annars brukar jag aldrig köpa kläder på hööks. Hööks brukar ju ha riktigt bra rea med minst 50% på sina grejer. Det är så jag tycker att en rea ska vara :).Ett pass på banan

Igår red jag ett pass på banan med Kimbi. Det är en del snö nu men gummiflisen på banan gör att den inte är stenhård under. Dessutom har Stefan skottat fyrkantspåret så det går nästan lika bra att rida som när det inte är snö.

Jag provade ett nytt upplägg på Kimbi där jag longerade henne som uppvärmning. Hon fick gå både i trav och galopp i båda varven. Mitt stora problem med Kimbi är ju galoppen. Hon blir pigg och springer mer än hon arbetar. Och när jag försöker bromsa taggar hon nästan till ännu mer. Dessutom trycker hon upp mig från sadeln i galoppen så det blir ju inte direkt lättare.

Mitt mål med Kimbi som jag ska försöka jobba stenhårt med iår är att få till galoppen. Nu börjar det inte finnas några bortförklaringar när hästen faktiskt är 9 år. 

När jag hoppade upp på Kimbi efter longeringen så fokuserade jag mycket på att rama in henne och verkligen rida varje steg och inte släppa iväg henne, varken tempomässigt eller hennes kroppsdelar. Fick faktiskt till det väldigt bra i traven. La in en hel del galopp och hon var faktiskt finare och lugnare i galoppen än vanligt. Hon var till och med ganska lugn i vänstervarvet vilket inte brukar gå alls. I galoppen jobbar jag också mycket med att rama in henne. Hon får inte fastna i staketet utan jag går några steg innanför spåret, även när jag rider på någon av volterna. Kimbi behöver hitta och stärka sin balans och få in alla benen under sig. Därför gör jag detta. Hennes bogar får inte skjuta iväg för att hon inte orkar bära sig.

I slutet av passet provade jag att flytta henne lite undan för skänkeln i galopp. I högervarvet gick det faktiskt bättre än väntat, men i vänstern orkade hon inte riktigt utan svarade med att springa, som väntat. Det går framåt i alla fall. Jag ska nog lura upp Pernilla snart igen för hon lyckades verkligen få ihop Kimbis alla kroppsdelar på ett sätt som jag inte riktigt lyckas med än. 


Snögalopp

Idag blev det en tur i snön tillsammans med Sofia och Gladiator. Himla trevligt att kunna få sällskap OCH rida på dagen liksom. Kimbi var otroligt övertaggad som vanligt och smittade av sig på Gladdis. När Kimbi blir hetsig så drar hon upp huvudet och då låter hon rätt mycket. Det ljudet får Gladdis att tagga till ordentligt.

Kimbi har varit enormt pigg sista tiden. Det är förvisso kul, men lite jobbigt när man inte känner att man har fullständig kontroll. Igår red vi i alla fall på banan så då kunde vi öva på lite grunder och Kimbi lyssnade stundtals väldigt bra. Men förra året vid denna tiden var också Kimbi hemskt pigg. Då fick jag betsla upp henne lite genom att flytta tyglarna till nedre hacket på Kimblewicket. Det är nog läge att göra samma sak nu. Dessutom är det nog läge för martingal då Kimbi sista veckorna mest slängt upp huvudet när jag försöker bromsa. Bushäst! 


Vad nu?Vad har jag beställt nu? Gjorde ett riktigt fynd härom dagen som jag hoppas på att ska passa Kimbi :). Hoppas paketet hinner komma imorgon. Annars kommer det väl på måndag. Jäääj!Engagemang och jobbsökande

Jag är, som de allra flesta har förstått, arbetslös för tillfället (bortsett från en timanställning som inte ger så mycket timmar). Det är otroligt jobbigt och kämpigt. Man känner sig otroligt utstött och jag mår väldigt dåligt av det.

Just av denna anledning var det så skönt att komma bort. Bort från mitt arbetslösa liv och all ångest för ett par dagar. Det känns ganska ofta som om ingen riktigt förstår mig i den sits jag är i, och jag försöker spela glad trots att jag känner så mycket ångest.

Den senaste tiden har jag dock känt att vissa personer faktiskt bryr sig om mig och försöker komma med tips och hjälpa till så mycket de kan för att jag ska kunna få ett jobb. Jag har blivit rekommenderad för två olika jobb av två vänner. Ett miljöjobb, och ett sommarjobb. Jag har fått hjälp av en vän från Miljövetarprogrammet att kolla igenom mitt Cv och personliga brev och fått massor förslag på jobb jag borde söka. Har även fått flera jobbförslag från andra vänner. 

Jag är så otroligt tacksam över allt engagemang. Det stärker ändå mitt ganska sargade självförtroende. Det finns de som tror på mig och till och med vill rekommendera mig för olika tjänster. Jag hoppas att allt detta ska löna sig så att jag snart kan få ett jobb. Jag kommer gå under helt snart annars!

Idag blir det en bild på en av mina flygbolag och terapi, Sally <3 
Minisemester

Nu är jag hemma igen efter en liten minisemester skulle man kunna kalla det. Egentligen har jag varit med min sambo på en av hans jobbresor, men vi kunde ha det riktigt mysigt tillsammans tiden han inte arbetade. Dessutom var det väldigt skönt att bara komma iväg ett par nätter. Jag har inte sovit borta sedan i början av sommaren tror jag... Men nu blev det två hotellnätter tillsammans med världens finaste pojkvän <3.

Vi har tillsammans sett en hel del av Sverige de här dagarna. Vi började med att åka ned till Kristianstad i Söndags eftermiddag. Igår åkte vi vidare till Burlöv för ett snabbt besök. Därefter brev det Kungsbacka och till sist hamnade vi i Mölndal i Göteborg. Där spenderades kvällen på hotellet. Riktigt mysigt med först mat i restaurangen och sedan bubbla på hotellets relaxavdelning med utsikt från 6:e våningen. Underbart!

Idag kom vi hem och Anna tvingade med mig ut på en ridtur i snön som fallit. Spänd och ofokuserad häst i mörkret men det var skönt ändå att komma ut på en tur. Jag har ju inte ridit på 3 dagar. Imorgon blir det stallet på dagen och förhoppningsvis kan jag få Kimbi lite mer avspänd. Det var längesen jag red igenom henne ordentligt. Det var nog innan vilan... Hon behöver ett lågintensivt dressyrpass med mycket tankeövningar så hon kan bli lite trött i huvudet. Jag och Anna ska försöka ta oss iväg till ett ridhus närmsta dagarna så kanske man kan rida lite mer ordentligt.


Vilken klubb?

Jag har ett litet I-landsproblem. Tyvärr känns det inte som det är första gången jag ställs inför detta. Det handlar om vilken klubb jag ska tävla för iår. Jag har nämligen inte löst licens än och känner att det börjar bli dags.

Klubben jag har tävlat för under 2013 känns inte riktigt rätt för mig. Jag känner mig väldigt utanför då jag i stort sett är den enda som inte står uppstallad där. Det har gjort att jag lätt blir bortglömd och blir inte inbjuden till klubbens aktiviteter. Inte helt optimalt med andra ord.

Jag har inte så mycket anknytning till klubbar här runt Linköping tyvärr. Egentligen har jag ingen klubb som lockar jättemycket. Jag har tidigare tävlat för mantorpsryttarna vilket är en trevlig klubb, men de har funktionärsplikt vilket jag inte riktigt uppskattar. Jag hjälper gärna till på tävlingar, men det ska vara för stt jag vill, inte för stt jag blir tvingad.

Både Karin och Pernilla som jag tränar för är lärare på Vretagymnasiet och därmed är de tämligen involverade i klubben. Det lockar mig att vara med där, men tyvärr finns det en tjej med i klubben (som även är rätt involverad) som jag inte riktigt klarar av. Jag ska inte gå in på detaljer, men det är en människa som får mig att må fruktansvärt dåligt. Inte heller optimalt!

Suck... Blir så trött på detta. Förr kände jag mig välkommen i klubben jag tävlade för, nu känner jag mig bara utestängd. Hur ska jag tänks? Vilken klubb ska jag välja? Jag har inte så stora krav egentligen, bara att det ska vara en trevlig stämning och att man inte blir tvingad att vara funktionär.Hej mitt vinterland

Nu verkar kylan och vintern till sist vara på väg. Det har bara varit snö typ 2 dagar än så länge denna vinter men så igår och idag har det fallit lite snö. Imorgon skulle det visst komma lite till. Dessutom ska det bli rejält kallt så till sist kanske det är dags att plocka fram vintertäcket till lilla frusna Kimbi. Än så länge har hon ju faktiskt klarat sig med ett täcke på 200g.

Det jobbiga med att det kommer snö är dock att jag måste sätta i alla Kimbis brodd igen. Jag skodde Kimbi med brodd sist hon skoddes vilket var en månad sedan. Eftersom det inte såg ut att bli mycket vinter tog jag ur dem runt jul. Kändes dumt stt ha på dem eftersom det sliter onödigt på både ben och broddar. Men ja, nu är det dags att sätta i dem igen helt enkelt. Jag har ett tungt jobb framför mig. Får se hur mycket snö det hinner komma till imorgon. Jag kommer vara borta från imorgon till på tisdag och eventuellt väntar jag med brodd tills dess om det inte verkar bli så mycket snö.

När jag var med till Ultuna förra månaden pratade vi med veterinären om broddar. Enligt henne skulle man inte ha fyra brodd eftersom det sliter så mycket mer på benen när det tar "stopp" för hästen. Med två brodd blir det ett bättre glidmoment vilket gynnar hästens ben. Vinkeln som blir vid traktbrodd ansåg inte hon missgynna hästen, eftersom brodden brukar tryckas ned både i hagen och boxen. Den korts tiden i gången eller liknande ska inte skada. Jag brukar ändå ha 4 brodd då Kimbi bara halkar när hon bara har två brodd. Jag förstår dock veterinärens tanke. Det var rätt tänkvärt faktiskt, Jag brukar åtminstone försöka ta ur brodden när det inte är snö för minskat slitage. 


Tunga dagar

Jag har varit så trött på allt ett par dagar så jag har inte orkat rida. Dels är jag trött på att vara arbetslös och misslyckad. Jag hade nästan kunna göra vad som helst för ett riktigt jobb nu. Jag har ju jobbat lite som personlig assistent men det är två pass... Och ingenting som man kan leva på. 

Sen har Kimbi varit tråkig att rida sista dagarna. I tisdags tog det över 10 min för mig att få förbi henne vid bondgården som ligger en liten bit från stallet. Efter det var allt livsfarligt och hon kunde typ inte galoppera för att hon var så spänd. I onsdags red jag med Anna och då var Kimbi så pigg att hon inte lyssnade på mig ett ögonblick. Galopp när vi skulle trava och ville bara galoppera snabbtsnabbtsnabbt! Och avslutningsvis igår så var hon spänd och rädd. Men då får det nästan vara godkänt ändå för det spöregnade och blåste!

Jag vill bara ha lite flyt ett tag. Få ett jobb, kunna leva, må bättre...


Hästar är ett lotteri

Jag har tänkt lite på en sak. Det finns så sjukt många hästar, och med andra ord finns det ett otroligt utbud för den som tänker köpa häst. 

Att köpa häst får väl dock anses vara ett stort lotteri. Man vet aldrig riktigt egentligen vilket skick hästen man köper är i. Det spelar ingen roll om det handlar om en billig LB-häst för 40 000 eller en otroligt lovande unghäst för 200 000. Det är trots allt ändå ett stort lotteri. 

Jag har haft både tur och otur i mina hästköp. Min D-ponny som jag köpte efter att jag fått ta bort min tidigare ponny hann jag rida i 4 månader innan han blev halt. Ett år senare avlivades även han. Ett liv med häst är sällan en dans på rosor. Jag är verkligen så otroligt tacksam för varje dag Kimbi är fräsch och mår bra. Jag vet att det kan ändras närsomhelst även fast man försöker förebygga det så mycket som möjligt.

Det är många som har otur med sina hästar, och jag lider otroligt med dem. En vän till mig köpte en häst för 1,5 år sedan, och hon har haft sådan otrolig otur med honom. Hon köpte honom som en lovande 6-åring som gått Breeders som 5-åring. Hon har tagit det lugnt och byggt upp honom, använt kiropraktorer, equiterapeuter och fan vet vad. Trots detta har han knappt varit igång på grund av skador. Det bevisar att det verkligen är ett lotteri det här med hästar.

Jag köpte ju Kimbi när hon var 2,5. Träffade henne första gången när hon var strax över 2 år. Det har varit en otroligt lång resa och otroligt mycket jobb. Trots det börjar jag känna att jag nog skulle kunna tänka mig att göra om samma resa igen. Köper du en unghäst så kan du inte skydda dig mot skador och otur, men du har åtminstone hela historien på hästen. Problem får du ändå, så då kan man ju kanske utvika vissa problem som andra skapat.

En annan sak är också att jag ALDRIG mer köper importerat. Jag har förstått att hästarna tas hårt i många länder och ses mer som varor än individer. Efter att ha fått ta bort en irländare och en holländare, men haft tur med de svenskfödda så röstar jag för svenskfött. Du kan få otroligt fina höstar till bra pris utomlands, men jag känner att jag inte vågar chansa. 

Jag är så glad över att ha träffat min Kimbi <3

En bild på när jag rider Kimbi första gången. Där var hon lite mindre, och jag med för den delen :)


Julklapp :)

Tack min älskade pojkvän för en av de fina julklapparna jag fick. Kimbi kommer vara ursnygg på tävlingsbanan i vår :)Första passet efter vilan

Första passet efter Kimbis vila blev idag. Tog en ganska kort tur med medt skritt, lite trav och lite galopp. Jag misstänkte att Kimbi skulle vara på tårna så jag var förutseende och tog graman. Den brukar få Kimbi att slappna av mycket bättre,

Kimbi var taggad till tusen och ville mycket hellre trava än skritta. Hon kändes väldigt fräsch i traven vilket var kul. Sen när det blev tal om galopp blev Kimbi väldigt taggad, och frustrerad. Gramanen gjorde ju så att Kimbi inte kunde göra som vanligt, dra upp huvudet och försöka dra iväg. Detta gjorde Kimbi väldigt sur och frustrerad så det blev mer bock, sparkar och stegringar än galopp idag. Till sist släppte jag helt på gramanen för att få fram henne men jag fick inte ta henne i munnen alls då. Hon blev tjurig så fort jag tänkte förhållning. Knäpphäst! Hoppas att det går lite bättre imorgon!